Hlavní obsah

Nová forma ptačí chřipky zabila v Číně už pět lidí

– Peking

Světová zdravotnická organizace ve čtvrtek oznámila, že nová forma ptačí chřipky si vyžádala už pět obětí. Virem H7N9 se v zemi nakazilo už jedenáct lidí.

Foto: Reuters

Příbuzný u 67letého pacienta s ptačí chřipkou v čínském města Chang-čou

Článek

Poslední obětí je 48letý muž z východočínské provincie Ťiang-su, který se živil převážením kuřat a kachen. Předtím zemřel koncem března ve východočínském městě Chang-čou 38letý kuchař.

Dva lidi již v únoru a březnu virus H7N9 připravil o život v čínské finanční metropoli Šanghaji.

Další pacienti jsou v kritickém stavu hospitalizováni v Nankingu. Zpočátku trpěli horečkou, kašlem a dalšími příznaky chřipky. Postupně se jejich stav zhoršoval, takže byli převezeni na jednotky intenzivní péče.

Podle BBC na nákazu zabírají antivirotika tamiflu a relenza. Čínské úřady sledují čtyři sta lidí, kteří přišli do styku s nakaženými.

Zdroj nákazy zůstává nadále neznámý, stejně jako způsob přenosu. Obecně zatím není známo, že by nová forma ptačí chřipky byla přenosná z člověka na člověka.

Virus H7N9 začíná vyvolávat vážné obavy, aby se nezačal chovat jako jeho známější příbuzný H5N1, který v roce 2003 začal decimovat drůbež v Asii a usmrtil ve světě 360 lidí, kteří přišli do přímého kontaktu s infikovanými ptáky.

Vietnam už kvůli hrozbě zakázal dovoz drůbeže z Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám