Hlavní obsah

Nezávislost súdánského jihu bych uznat nemusel, varuje Bašír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Vláda v Chartúmu neuzná samostatný jižní Súdán, pokud si bude nárokovat spornou oblast na společné hranici. Prohlásil to ve čtvrtek súdánský prezident Umar Bašír. Jižní Súdán má nezávislost vyhlásit 9. července. Budoucnost hraniční oblasti Abyei je jedna z hlavních věcí, na které se sever a jih dosud nedokázaly dohodnout.

Foto: Reuters

Súdánský prezident Umar Bašír

Článek

Region s nalezišti ropy chtějí obě části země. Prezident poloautonomního jihu Salva Kiir minulý týden představil návrh ústavy, ve kterém se o Abyei hovoří jako o území jižního Súdánu.

"Neuznáme nový stát jižní Súdán, pokud zmíní Abyei ve své ústavě," prohlásil podle agentury AFP Bašír v projevu, který přenášela státní televize. Prezident hovořil k tisícovkám stoupenců ve státě Jižní Kurdufán.

Osamostatnění jihu je výsledkem lednového referenda o sebeurčení jihu, který vedl se severem desítky let trvající válku. Vypsání plebiscitu bylo součástí mírové dohody, která občanský konflikt před šesti lety ukončila.

Analytici upozorňují, že pokud nebude vyřešen, mohl by spor o Abyei konflikt mezi oběma částmi země oživit. Sever i jih mají podle OSN a satelitních snímků v oblasti vojenské jednotky a těžké zbraně. Jednání o budoucnosti Abyei sice pokračují, větší pokrok ale zatím nepřinesla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám