Hlavní obsah

Německo žádá volby v Hongkongu, podle Číny se jedná o vměšování

– Berlín

Čína by měla odvolat sporný bezpečnostní zákon pro Hongkong a co nejrychleji na tomto autonomním území uspořádat volby. Čínského ministra zahraničí Wanga I k tomu v Berlíně vyzval jeho německý kolega Heiko Maas. Wang tyto otázky považuje za vnitřní záležitosti Číny a vměšování cizích států odmítá. Wangovu návštěvu německé metropole doprovázela demonstrace žádající dodržování lidských práv.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Wang I a Heiko Maas na tiskové konferenci

Článek

„Samozřejmě jsme hovořili i o lidských právech,” řekl Maas novinářům na tiskové konferenci po jednání s Wangem. „Jsem rád, že se nám konečně podařilo dohodnout se, že se v příštím týdnu v Berlíně uskuteční německo-čínský dialog o lidských právech,” uvedl. Dodal, že tématem bude i situace menšinových Ujgurů, kteří v Číně čelí útlaku.

„Již během minulého setkání jsme hovořili o novém bezpečnostním zákonu pro Hongkong,” řekl Maas s tím, že tak tomu bylo i v úterý. Kontroverzní zákon v Hongkongu platí od 30. června.

Vystrčil překročil červenou čáru, varoval čínský ministr

Svět

Podle kritiků omezuje míru autonomie města a porušuje zásadu „jedna země, dva systémy”, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když správu nad Hongkongem přebírala od Británie. Legislativa oficiálně potírá separatistické, podvratné a teroristické aktivity či spolupráci s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

„Chceme, aby princip jedna země, dva systémy byl používán v plném rozsahu,” řekl Maas, který vyzval k odvolání zákona a také k co nejrychlejšímu uspořádání voleb v Hongkongu.

Jsem Tchajwanec, řekl Vystrčil v čínštině v tchajwanském parlamentu

Svět

Hongkongským zákonodárcům měl původně vypršet mandát na konci září, vrcholný orgán čínského parlamentu ale rozhodl o jeho ročním prodloužení. Odklad voleb Peking zdůvodnil pandemií nemoci covid-19.

Wang ale otázky muslimské menšiny Ujgurů v provincii Sin-ťiang stejně jako osud Hongkongu považuje za vnitřní záležitosti Číny. „Je jedno, zda jde o Hongkong nebo Sin-ťiang, obojí spadá do kategorie vnitřních záležitostí Číny,” řekl šéf čínské diplomacie. Dodal, že Peking cizí vměšování odmítá.

Vystrčil podle čínského velvyslance svou návštěvou podpořil separatistické síly

Domácí

U příležitosti Wangovy návštěvy Berlína byla do centra města svolána demonstrace na podporu lidských práv v této asijské zemi. Akce se zúčastnilo několik desítek lidí, kteří se dožadovali svobody pro Hongkong, Ujgury, Tibeťany a další menšiny žijící na území Číny. Před německým ministerstvem zahraničí protestoval také hongkongský aktivista Nathan Law, který se po zavedení sporného zákona uchýlil do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám