Hlavní obsah

Nejplodnější žena porodila 44 dětí. O jejich obživu se musí postarat sama

Právo, mcm

Nejplodnější ženou světa je podle britského listu The Daily Mirror Uganďanka Mariam Nabatanziová. Už ve svých 23 letech měla pětadvacet potomků. Nyní má 39 let a porodila už 44 dětí.

Foto: James Akena, Reuters

Devětatřicetiletá matka s několika svými dětmi

Článek

Naposledy žena rodila ve svých 36 letech, kdy u ní těhotenství vyvolalo potíže a jedno z dětí pak záhy zemřelo. Vysoký počet potomků má proto, že třikrát porodila čtyřčata, čtyřikrát trojčata a mimoto zplodila také šest dvojčat.

I na ugandské poměry je její rodina obrovská. Třebaže v zemi jsou velké rodiny běžné, na každou rodičku tam v průměru připadne „jen“ 5,6 dítěte.

Všechny děti měla Nabatanziová s jedním mužem, ten ji ale před třemi lety opustil, takže péče o obří rodinu závisí jen na ní. Pracovala jako kadeřnice i dekoratérka, sbírá šrot, pálí místní kořalku a prodává bylinky.

Foto: James Akena, Reuters

Početná rodina žije ve čtyřech barácích.

Získané příjmy padnou na jídlo, šaty a školní poplatky. Každý den rodina spotřebuje k jídlu čtvrt metráku kukuřičné mouky. Maso či ryby jsou vzácností. S 38 dětmi žije nyní Nabatanziová ve čtyřech barácích uprostřed plantáží kávovníků.

Mariam se vdávala ve dvanácti. Její manžel měl v té době 40 let. O matku přišla krátce poté, co se narodila. Pět jejích sourozenců zemřelo, když jí bylo sedm: macecha jim zamíchala do jídla rozdrcené sklo. Ona sama unikla jen proto, že byla u příbuzných. Poté chtěla mít velkou rodinu – ale tím tehdy mínila šest dětí.

Foto: James Akena, Reuters

Osada v ugandské vesnici Kasawo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám