Hlavní obsah

Nakažení lidé v ulicích Wu-chanu padají jako mouchy, ukazují videa na internetu

Sociální síť Twitter začaly v pátek plnit záběry kolabujících lidí v Číně, kteří se zřejmě nakazili novým koronavirem 2019-nCoV. Z příspěvků, jejichž autenticitu však nebylo možné spolehlivě ověřit, se zdá, že nemoc nakažené zachvátí velmi rychle. Když se k tomu přičtou záběry přeplněných nemocnic a zprávy zahraničních reportérů z ohniska epidemie ve Wu-chanu, výsledkem je obrázek neustále se zhoršující situace.

Foto: Twitter @DarrenPlymouth

Článek

Epidemie viru, který vyvolává komplikovaný zápal plic, už si vyžádala 41 obětí a zhruba 1300 lidí se nakazilo. Jedná se však jen o laboratorně potvrzené případy, skutečná čísla mohou být vyšší.

Úřady oznámily, že k dříve oznámeným 26 úmrtím nově přibylo dalších 15 obětí; jen v Chu-peji zemřelo 39 lidí. Státní televize mimo jiné informovala, že novému koronaviru podlehl i 62letý doktor, který léčil pacienty ve Wu-chanu.

Ve čtvrtek rovněž vyšlo najevo, že nákaze novým koronavirem 2019-nCoV v Číně podlehl 36letý muž, který byl do té doby zcela zdráv.

Až doposud přitom úřady informovaly o tom, že infekce vyvolávající komplikovaný zápal plic je nebezpečná hlavně pro starší a nemocné či jinak oslabené jedince. V pátek o tom informovala samospráva v provincii Chu-pej.

Čínský úřad národního zdraví uvedl, že potvrzených případů nákazy je v zemi aktuálně 1287. Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku. Případy úmrtí nejsou hlášeny jen z provincie Chu-pej, ale i z dalších regionů nejlidnatější země světa. Podle aktualizovaných údajů čínského serveru Global Times v současné době zavedlo nejpřísnější zdravotnická opatření už 22 provincií a měst.

Onemocnění byla potvrzena i mimo Čínu. Podle Reuters v Asii jde o Japonsko, Jižní Koreu, Nepál, Malajsii, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného člověka v sobotu oznámila i Austrálie.

Nebezpečný koronavir je v Evropě, Francie hlásí dva nakažené

Evropa

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy. Výzvu, aby necestovali do Číny, adresovala občanům své země také například ruská vládní agentura Rosturizm.

V izolaci je 56 milionů lidí

Po Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, přerušilo letecké, autobusové i vodní spojení s ostatními částmi Číny dalších 17 měst provincie Chu-pej. V sobotu k původním 13 přibylo pět nových a v izolaci je tak nyní kolem 56 milionů lidí, napsala AFP.

Žena z Wu-chanu s teplotou přelstila kontrolu na letišti. Dostala se do Evropy

Evropa

Další video kolabujícího člověka z Twitteru:

Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Komplikovaný zápal plic může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Foto: Novinky

Vývoj počtu nakažených koronavirem 2019-nCoV

Patogen, spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS, začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Ve Wu-chanu chybí zdravotnický materiál, nemocnice příliv pacientů nezvládají

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám