Hlavní obsah

Na Srí Lance našli děvčátko považované za oběť tsunami před šesti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo

Srílanské úřady ve čtvrtek oznámily, že se jim podařilo najít živou šestiletou dívku, o které se předpokládalo, že zahynula v roce 2004 při tsunami, a byla vedena jako nezvěstná. Dívku vydával za svou jeden pár, i když nebyla jeho. Test DNA má pomoci najít její pravé rodiče.

Článek

Anoma Dissanajaková z Národního úřadu pro ochranu dětí k případu pro BBC uvedla: „Dívka nebyla adoptovaná a její doklady byly zfalšovány. Nyní provádíme testy DNA, abychom našli její skutečné rodiče.“

Podle ní pochází z města Galle, jehož část byla při přírodní katastrofě zcela srovnána se zemí. Nalezení rodičů může trvat týden, ale i rok.

Dissanajaková dodala, že falešnou identitu dívky odhalili na základě tipu, který dostali. Dodala, že pár, který se vydával za dívčiny rodiče, byl vzat do vazby a policie jej vyšetřuje.

„Řekli nám, že si koupili dítě na ulici od žebráka za 2000 rupií (necelých čtyři sta korun). Jak to bývá v podobných případech obvyklé, jejich příběh byl nepravdivý. Nemůžete si na ulicích Srí Lanky koupit dítě jako mango,“ sdělila Dissanajaková.

Podle ní dívka, která začala chodit do školy v Colombu, nejeví stopy zneužívání nebo týrání, i když na těle měla několik škrábanců. Podle ní se s ní občas popral její patnáctiletý „bratr“. Podle Dissanajakové také nic nenasvědčuje tomu, že by další dvě děti, které rodina má, nebyly jejich vlastní.

Tsunami na konci roku 2004 zabila na Srí Lance více než 30 000 lidí. Tisíce dětí byly vedeny jako nezvěstné. Půl miliónu lidí ztratilo střechu nad hlavou. Celkem si tsunami v prosinci 2004 vyžádala na 240 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám