Hlavní obsah

Na severokorejské jaderné střelnici se zřítil tunel, 200 mrtvých

– Soul/Tokio • Aktualizováno

Asi dvě stě lidí zahynulo v tunelu na severokorejské jaderné střelnici Punggje-ri, uvedl list The Daily Telegraph. Tunel se měl zhroutit 10. října, měsíc po posledním severokorejském jaderném testu.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek francouzské vesmírné agentury z letošního dubna zachycuje aktivitu na severokorejské jaderné střelnici Punggje-ri.

Článek

Sto lidí zemřelo, když se tunel zhroutil. Dalších sto jich zahynulo při záchranných pracích, uvedla japonská televize Asahi.

Po posledním, extrémně mohutném zářijovém jaderném testu vodíkové bomby zazněla varování, že se hora Mantap, pod níž se nálože odpalují, postupně propadá. Satelitní záběry zachytily sesuvy a propady půdy. Experti varovali, že v případě úplného zhroucení hory by mohl uniknout radioaktivní materiál. [celá zpráva]

Jihokorejská meteorologická služba v pondělí zopakovala varování, že jakýkoli další test by mohl vést k úniku radioaktivity. Uvedl to její ředitel Nam Če-čchol před parlamentním výborem.

Oblast je seismicky nestabilní

Jihokorejští i zahraniční seismologové zachytili po posledním testu několik menších zemětřesení, která ukazují, že oblast je nestabilní.

Zkouška vyvolala zemětřesení o síle 6,3 stupně. Podle expertů z univerzity Johnse Hopkinse bylo první následné zemětřesení o magnitudě 4,6 stupně zaznamenáno osm minut po jaderném testu z 3. září. Ohnisko mělo v hloubce pět kilometrů. Samotný tunel, kde se nálože odpalují, se přitom nachází v hloubce jen 800 metrů, nemohlo tedy jít o vlastní explozi.

Další zemětřesení o magnitudě 3,5 bylo zaznamenáno 23. září. [celá zpráva]

Zemětřesení o magnitudě 2,7 bylo zaznamenáno 13. října opět v hloubce cca pěti kilometrů a zřejmě nebylo přirozeného původu. Mohlo tedy souviset s jedním ze sesuvů v tunelu nebo být jeho příčinou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám