Hlavní obsah

Trestný prodej. Na Novém Zélandu plánují v roce 2025 úplný zákaz kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandská vláda oznámila, že v roce 2025 postaví kouření mimo zákon, aby současná generace dětí do čtrnácti let už nikdy neměla možnost si legálně koupit tabák, uvedl ve čtvrtek list The Guardian. „Je to historický den pro zdraví našeho lidu,“ uvedla Ayesha Verrallová z novozélandského ministerstva zdravotnictví.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Zároveň se už příští rok výrazně sníží povolené množství nikotinu v tabákových výrobcích, omezí se počet obchodů, kde se mohou prodávat cigarety a další tabákové výrobky a zvýší se výdaje na léčbu závislostí.

„Chceme zajistit, aby mladí lidé nikdy nezačali kouřit, takže budeme trestat prodej nebo dodávaní tabákových produktů mladým,“ dodala Verrallová.

Kouření ztěžuje koronaviru průnik, ukázala studie

Koronavirus

Plán Smokefree 2025 je jedním hlavních bodů politického programu vládních labouristů a parlamentem by měl projít, protože v něm mají poslanci strany práce většinu.

Kuřáků na Zélandu výrazně ubývá

Počet kuřáků na Novém Zélandu klesá, v roce 2018 kouřilo 11,8 procenta lidí, kdežto o deset let dříve to bylo 18 procent.

V roce 2018 pak kouřila denně cigarety jen tři procenta adolescentů mezi 15 a 17 lety, přičemž o dekádu dříve jich bylo 13 procent.

Mezi Maory a tichomořskými národy je však podíl kuřáků vyšší, u Maorů je to 29 procent.

Praktici kuřákům doporučí bezplatné vyšetření plic

Domácí

„Kdyby se nic nezměnilo, trvalo by dekády, než by u Maorů klesl podíl na pět procent,“ dodala Verrallová, proč chce plán zavést. Podle ní jde kouření do čtyř let vymýtit. „Věřím tomu, už tam směřuje populace Novozélanďanů z Evropy,“ dodala.

Nijak však nebude omezen prodej inhalačních zařízení, které už u mladých nahrazují cigarety. Letošní průzkum u 19 tisíc středoškoláků ukázal, že skoro pětina z nich inhaluje denně nebo několikrát denně vysoké dávky nikotinu.

Plán postihne nízkopříjmové skupiny

Strana Act však varuje, že snížení objemu nikotinu postihne nízkopříjmové skupiny, protože si budou muset kupovat více cigaret, aby dostali stejnou dávku nikotinu. A navíc bude jejich organismus více zatěžován jinými zplodinami kouření.

Verrallová ale uvedla, že podle expertů nízké dávky napomáhají lidem přestat s kouřením.

Panují také obavy, že se rozbují černý trh s tabákovými výrobky. Množství tabáku pašovaného na Nový Zéland totiž v posledních letech výrazně vzrostlo a do pašování ve velkém objemu jsou zaangažovány skupiny organizovaného zločinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám