Hlavní obsah

Na Mount Everestu zemřeli první dva horolezci letošního roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Den poté, co na Mount Everest vystoupala první letošní skupina zahraničních horolezců, došlo na nejvyšší hoře světa k prvním dvěma úmrtím. Švýcar Abdul Waraich a Američan Puwei Liu zemřeli na vrcholu vyčerpáním, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest, ilustrační foto

Článek

„Ve středu zemřeli dva horolezci,“ potvrdila agentuře společnost Seven Summit Treks, která cestu organizovala.

Waraich padl na vrcholu osmitisícovky vyčerpáním, Liu kromě vyčerpání trpěl akutním poškozením oční rohovky UV zářením, tzv. sněžnou slepotou. Šerpové mu ještě pomohli do nejvyššího základního tábora pod vrcholem hory, tam ale muž zemřel.

Everest jako nové ohnisko koronaviru? V základním táboře přibývá případů

Cestování

Jedná se o první dva fatální případy v letošní horolezecké sezoně na Mount Everestu poté, co nepálská vláda na začátku dubna po roce zpřístupnila horu, kterou loni v březnu kvůli koronaviru uzavřela. Na vrchol 8849 metrů vysoké hory přitom teprve v úterý vystoupala první skupina 12 horolezců včetně bahrajnského prince Muhammada Hamada Muhammada Chalífy.

Výstup na Mount Everest ročně nepřežije v průměru pět horolezců, v posledních letech ale fatálních případů přibývá. V roce 2019 při výstupech na Mount Everest zemřelo 11 lidí, což byl dosud nejvyšší počet. Úmrtí čtyř z nich je přičítáno tlačenici, proto nepálské ministerstvo cestovního ruchu zavedlo nová pravidla o maximálním počtu lidí v jednotlivých výpravách a konkrétním počasí.

Nepál v letošním roce povolil rekordních 408 expedicí. V roce 2019, kdy došlo k největšímu počtu úmrtí horolezců, jich bylo 381. Kvůli pandemii koronaviru platí před expedicí takové nové podmínky: horolezci musí zůstat týden v karanténě a mít negativní test na koronavirus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám