Hlavní obsah

Střelba na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou byla neplánovaná provokace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se v neděli ozvalo několik výstřelů. Severokorejské jednotky vystřelily směrem k jihokorejskému stanovišti. Vojáci z jihu opětovali palbu. S odkazem na jihokorejskou armádu to uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se stříleloVideo: Reuters

 
Článek

„Podnikáme kroky prostřednictvím mezikorejských komunikačních linek, abychom pochopili situaci a zabránili dalším incidentům. A také udržujeme nezbytnou připravenost,” citoval list Financial Times sdělení jihokorejského generálního štábu k události, která je po určitém snížení napětí mezi oběma korejskými státy ojedinělá.

Štáb uvedl, že severokorejští vojáci několikrát vystřelili na stanoviště jihokorejské stráže v pohraničním pásmu. Jihokorejci nato ve dvou případech vypálili po 20 výstražných výstřelech a vyslali varovné hlášení.

Podle nejmenovaného činitele jihokorejské armády předběžné hodnocení incidentu naznačuje, že pravděpodobně nešlo o plánovanou provokaci. Pozadí události nicméně Soul dál zjišťuje.

Podle AP není známo, zda si incident vyžádal nějaké oběti na straně KLDR, ale Jižní Korea žádné ztráty na životech nezaznamenala. Severokorejská zpravodajská agentura KCNA zatím o incidentu neinformovala.

Severní Korea a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950 až 1953 skončila příměřím, a ne mírovou smlouvou.

Vůdce KLDR Kim Čong-un se objevil na veřejnosti

Svět

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v sobotu poprvé po třech týdnech objevil na veřejnosti. Média kvůli jeho dlouhé nepřítomnosti na veřejných akcích v poslední době spekulovala o tom, že možná má vážné zdravotní problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám