Hlavní obsah

Muže, kteří znásilnili indickou studentku, nechce u soudu nikdo hájit

– Dillí

Právníci registrovaní u indického soudu, který bude řešit případ brutálně znásilněné studentky, předem odmítli hájit šestici mužů obviněných z účasti na hromadném znásilnění a vraždě 23leté ženy. O bojkotu ve středu informovala agentura AFP, podle níž jednání u okresního soudu ve čtvrti Saket v jižní části indické metropole Dillí začne ve čtvrtek formálním přečtením obžaloby.

Foto: Amit Dave, Reuters

Indická studentka protestuje proti násilí na ženách.

Článek

Indická studentka medicíny podlehla v sobotu zraněním, která utrpěla v prosinci při hromadném znásilnění a zbití v autobuse v Dillí, jímž cestovala z kina se svým přítelem. Také on byl při incidentu zraněn.

"Rozhodli jsme se, že žádný advokát se nepřihlásí jako obhájce násilníků, protože by to bylo nemorální," řekl jeden z právníků Sandžaj Kumár. Podle Kumára se 2500 advokátů registrovaných u soudu ve čtvrti Saket rozhodlo od případu "distancovat", aby bylo možné "dát rychlý průběh spravedlnosti".

To podle agentury AFP znamená, že obviněným přidělí obhájce vláda.

Hrozí jim trest smrti

Pět mužů čelí v případu obvinění ze znásilnění, vraždy a únosu. Prokuratura pro ně bude pravděpodobně žádat trest smrti. Šestý obviněný je zřejmě nezletilý, takže by měl být souzen soudem pro mladistvé. Jeho věk ale ještě musí potvrdit testy vzorků odebraných z jeho kostí.

Děsivý útok se udál 16. prosince. Mladá žena se vracela s přítelem z kina, když je v autobusu napadla skupina mužů. Studentku znásilňovali bezmála hodinu, pak ji i s přítelem nahé zbili železnými tyčemi a vyhodili ven. Pak se mladou ženu řidič, který se na znásilnění také podílel, pokusil přejet. Ženu však zachránil její přítel. [celá zpráva]

Mladá žena zemřela dva týdny po útoku po několika operacích a převozu na kliniku v Singapuru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám