Hlavní obsah

Muž v Číně zemřel na hantavirus, nové epidemie se ale bát nemusíme

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paniku na čínských sociálních sítích způsobila pondělní smrt muže cestujícího autobusem z provincie Jün-nan do provincie Šan-tung. Jeho pozůstatky byly otestovány na přítomnost koronaviru, lékaři však odhalili jiný RNA virus – hantavirus. Odborníci hned v zárodku začali uklidňovat paniku. Nákaza tímto virem je vzácná a z člověka na člověka se nešíří.

Foto: Profimedia.cz

Hantavirus Sin Nombre

Článek

Krátce poté, co úřady informovaly o úmrtí muže, se zpráva začala lavinovitě šířit po sociálních médiích. V těle muže, který zemřel v autobuse, jímž cestoval do své domovské provincie, byl zjištěn hantavirus – úřady neupřesnily, jaký druh. Testy dalších dvaatřiceti cestujících u nikoho dalšího hantavirus ani koronavirus nepotvrdily.

Experti ihned upozornili, co jsou hantaviry zač a že není třeba se obávat nového smrtelného viru a nové epidemie či pandemie.

Hantavirus byl poprvé izolován z myšice temnopásé (drobného hlodavce) v roce 1976 v Jižní Koreji. Podle řeky Hantaan, kde byla myšice odchycena, také hantaviry nesou své jméno. Tyto viry se vyskytují po celém světě včetně České republiky. Na našem území byl prokázán výskyt pěti druhů, a to Dobrava, Puumala, Tula, Seewis a Asikkala (druhy jsou pojenovány podle míst objevu).

Virus se oklepal, obává se Čína

Koronavirus

Téměř všechny druhy vyvolávají u člověka velmi závažné onemocnění, napadají plíce a ledviny a příznaky jsou podobné jako u koronaviru SARS-CoV-2. Smrtnost se liší druh od druhu, nejvyšší je udávána u viru Hantaan mezi 5 až 15 procenty.

Hlavním důvodem, proč se nemusíme obávat podobné epidemie jako v případě nového koronaviru, je fakt, že se hantaviry nepřenášejí z člověka na člověka. Hantaviry jsou přenášeny zvířaty, hlavně drobnými hlodavci – potkany, krysami a dalšími. Člověk se může nakazit vdechnutím rozprášených výkalů infikovaných hlodavců či pozřením jejich tělních tekutin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám