Hlavní obsah

Mugabeho projev v parlamentu přehlušila skandující opozice

CNN, Novinky, DPA, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Zimbabwský prezident Robert Mugabe v úterý zahájil činnost nového parlamentu, v němž má po březnových volbách většinu opozice. Ta dávala předem najevo, že úvodní prezidentovu řeč bude bojkotovat, protože Mugabeho v úřadu hlavy státu neuznává.

Článek

Mugabeho před budovou parlamentu vítali příznivci, uvnitř byla situace opačná. „Zabil jste lidi, na to nezapomeneme,“ křičeli opoziční poslanci, zatímco se Mugabe jal vypočítávat úspěchy své vlády.

Prezident řekl, že se napjatě očekává dohoda o rozdělení moci mezi znesvářenými tábory a dodal, že lituje „ojedinělých případů politického násilí“ z počátku roku, za něž prý mohou obě strany. Chvílemi bylo spíš než prezidentův projev slyšet opoziční poslance, jak zpívají, tančí a projevují svůj nesouhlas.

Opozice vyhrála parlamentní volby v březnu a její představitel Lovemore Moyo se v pondělí stal prvním opozičním předsedou dolní komory parlamentu od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1980.
V březnu se konaly i prezidentské volby, v nichž žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční počet hlasů. Opozice ale tvrdila, že její kandidát Morgan Tsvangirai zvítězil. Vyhlášení výsledků voleb se o několik týdnů zpozdilo, což je v rozporu s ústavou.
Zejména období před druhým kolem voleb provázely násilnosti. Zemřely desítky lidí a Tsvangirai nakonec kvůli obavám z kampaně odstoupil.
Roberta Mugabeho považuje Západ za diktátora. Zemi přivedl k hospodářskému krachu. Inflace v zemi činí přes jedenáct miliónů procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám