Hlavní obsah

Mugabe ve stanoveném termínu funkci nesložil a bude odvolán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare
Aktualizováno

Dlouholetý zimbabwský vůdce a prezident Robert Mugabe nepodal ve stanoveném termínu svou rezignaci, a v parlamentu tudíž začne proces jeho odvolání. Přitom ještě v průběhu dne informovala televize CNN, že Mugabe se svou rezignací souhlasí a armáda mu za to slíbila imunitu.

Foto: ČTK/AP

Robert Mugabe se zdraví s generálem Constantinem Chiwengou

Článek

Mugabe už ve svém nedělním televizním projevu překvapivě odmítl odstoupit, i když se spekulovalo, že už je se svou rezignací smířený. [celá zpráva]

Třiadevadesátiletý vůdce, proti němuž se postavila i vlivná asociace veteránů z války o samostatnost, pak dostal čas do pondělního poledne (10:00 SEČ), aby podal rezignaci.

Jelikož tak neučinil, má v úterý v parlamentu započít proces impeachmentu, tedy odvolání, který podporuje nejen opozice, ale i vládní strana ZANU-PF, z níž byl Mugabe vyloučen. [celá zpráva]

Poslanec Paul Mangawana řekl stanici BBC, že odvolání by mohlo být zpečetěno do středy. Mugabe podle něj dovolil, aby si „ústavní moc uzurpovala jeho žena” Grace, která ovšem nemá žádné právo vládnout.

Podle CNN měl přitom Mugabe už sepsaný návrh rezignačního dopisu pro parlament.

Armáda, která proti prezidentovi zasáhla minulý týden a uložila mu domácí vězení, totiž podle televize při jednáních vyhověla většině Mugabeho požadavků. Úplnou imunitu má podle zprávy získat nejen on, ale i jeho o 40 let mladší žena Grace, která se chtěla chopit moci. Údajně si také bude moci ponechat veškerý majetek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám