Hlavní obsah

Msta Pekingu: Členové Vystrčilovy delegace nesmí do Číny, podnikatelům se zavře trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína zakáže vstup na své území všem členům delegace předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Firmám, které měly v této misi své zástupce, nepovolí vstup na svůj trh, uvedl web China Daily vlastněný vládnoucí čínskou komunistickou stranou.

Foto: Ann Wang, Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil přednesl projev na tchajwanské Národní univerzitě Čcheng-čch'

Článek

List se odkazuje na úředníky obeznámené se situací. Podle agentury AP čítala Vystrčilova delegace 89 lidí z politických, obchodních, uměleckých a akademických kruhů. Cesta se uskutečnila na přelomu srpna a září.

Vystrčil: Strach mám. Ale nejet na Tchaj-wan, tak se stydím

Domácí

Čína se staví proti veškerým oficiálním stykům a výměnám mezi jinými státy a Tchaj-wanem, který považuje za neoddělitelnou součást čínského území, připomněl China Daily.

Peking proti cestě českého politika opakovaně protestoval a varoval mimo jiné, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu. Předseda Senátu čínské kritiky odmítl a vyjádřil přesvědčení, že jeho návštěva politiku jedné Číny tak, jak ji vnímá Česká republika, neporušuje.

Piana od Petrofu po odmítnutí Čínou koupil miliardář Komárek

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám