Hlavní obsah

Mohutná bouře si v Austrálii vyžádala tři mrtvé. Milionáře museli v Sydney evakuovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Tři oběti si podle pondělních zpráv vyžádala na východním pobřeží Austrálie mohutná bouře provázená silným vlnobitím a lijáky. Několik lidí se pohřešuje. Meteorologové varují, že mohou být zasažené další oblasti, protože bouře se přesunuje k jihu, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australským Sydney se prohnala silná bouřeVideo: Reuters

 
Článek

V potoce u města Bowral jižně od Sydney našli v pondělí ráno v autě tělo 65letého muže. Tělo dalšího bylo v nákladním voze, který unesl příval vody na jihozápadním předměstí Sydney.

V nákladním autě, které strhla řeka Cottera, zemřel sedmatřicetiletý muž také v Canbeře, napsala BBC.

Foto: Reuters

Poničená luxusní oblast u Sydney

Foto: David Gray, Reuters

Poničené pobřeží v Collaroy beach v Sydney, AustraliaResidents and onlookers inspect the damage to property an

Záchranáři pátrají po muži, kterého smetla vlna z útesu u sydneyské pláže Bondi, oblíbené mezi surfaři.

Dva lidé se pohřešují i v Tasmánii. Její severní část postihly nejhorší záplavy za mnoho desítek let. Rozvodněná řeka Ouse tam strhla muže a pohřešuje se žena ze zaplaveného domu na severozápadě Tasmánie.

Ohromné škody

Vlny podemlely břeh u luxusní sydneyské čtvrti Collaroy Beach a na jednom místě strhly do moře i bazén. V Novém Jižním Walesu bylo nutné vyprostit ze zatopených oblastí na 280 lidí, uvedli hasiči. Většina z nich se pokusila projít nebo projet zaplavenými silnicemi.

Sydney zažilo nejhorší záplavy za 30 let, na pobřeží se museli obyvatelé evakuovat z milionářských domů, jimž nyní hrozí zřícení, informovala tamní média.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Vlny u Sydney podemlely bazén.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Podemletý bazén u Sydney

Už nyní mají pojišťovny nahlášeny škody za 38 miliónů australských dolarů (666 miliónů korun). Suma v následujících dnech zřejmě poroste. Kvůli tomu se na burze v Sydney propadly akcie pojišťoven.

Silný déšť provázel vítr, který měl v nárazech sílu 115 kilometrů v hodině. Pobřeží bičovaly až pětimetrové vlny. V Novém Jižním Walesu je bez proudu na 86 000 domácností. Bouře ochromila prakticky vše, od dopravy až po internetové spojení, mnohé portály vypadly.

Úřady vydaly kvůli hrozbě záplav výstrahu v několika státech, silný déšť stále trvá ve Viktorii, Novém Jižním Walesu a také v Tasmánii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám