Hlavní obsah

MMF půjčil Zimbabwe půl miliardy dolarů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Mezinárodní měnový fond (MMF) půjčil Zimbabwe 512,3 miliónu dolarů (zhruba devět biliónů korun). Je to první půjčka této africké zemi za deset let, uvedla stanice BBC.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Peníze už má k dispozici zimbabwská záložní banka. Částky 408,7 miliónů a 103,6 miliónů dorazily na její účet koncem srpna.

Ještě počátkem července přitom MMF tvrdil, že Zimbabwe nepůjčí, dokud nevyrovná svůj dluh jedné miliardy USD a nepřijde s rozumnou ekonomickou politikou. Zimbabwská vláda tehdy odhadovala, že na oživení ekonomiky, která se ocitla na dně, potřebuje zahraniční pomoc ve výši 10 miliard dolarů.

Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai v červenci navštívil Spojené státy a Evropu, které žádal o pomoc. USA mu slíbily 73 miliónů dolarů, zatímco Velká Británie navýšila pomoc o osm miliónů na celkových 98 miliónů pro letošní rok. Čína nedávno souhlasila, že Zimbabwe půjčí 950 miliónů dolarů. [celá zpráva]

MMF uvolnil na boj s ekonomickou recesí 283 miliard dolarů, z nichž 250 miliard obdrželo 186 zemí postižených nejhorší finanční krizí od 30. let minulého století.

Reklama

Související články

Zimbabwe škrtne na bankovkách dvanáct nul

Kdo čekal, že se na příštích zimbabwských bankovkách objeví ležatá osmička, zmýlil se. Poté, co vláda před dvěma týdny představila bankovku v hodnotě 100...

Cholerou se v Zimbabwe nakazilo 100 000 lidí

Počet lidí, kteří se v Zimbabwe nakazili cholerou, se přiblížil 100 000 a podle Mezinárodního červeného kříže tento týden hranici přesáhne. Uvedla to na svých...

Výběr článků

Načítám