Hlavní obsah

Miliony hinduistů se při svátku koupaly v Ganze. Indie teď řeší „koronavirový hurikán“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

V Indii za posledních 24 hodin přibylo rekordních 295 041 případů nákazy SARS-CoV-2. Od počátku týdne čísla překračují hranici čtvrt milionu a premiér Nárendra Módí označil nárůst nakažených za úder bouře, která zahltila zdravotnický systém. V mnoha nemocnicích dochází kyslík.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miliony hinduistů se koupaly v Ganze navzdory koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Počet potvrzených nákaz v Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, je za poslední den zhruba šestkrát vyšší než před měsícem. Už sedmý den za sebou přesahuje počet nových případů 200 000 a od počátku týdne je to přes čtvrt milionu. V pondělí oznámilo ministerstvo 273 810 nově nakažených, v úterý pak 259 170. Středečních 295 041 se blíží absolutnímu dennímu rekordu 297 000 nových případů zaznamenaných v lednu v USA.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Věřící se během svátku Kumbh mélá koupou v řece Ganga

„Ještě před pár týdny se dala situace zvládnout, ale druhá vlna nákaz přišla jako hurikán,” prohlásil v televizním projevu v úterý indický premiér Naréndra Módí a přiznal, že situace v nemocnicích je zoufalá. Chybějí lůžka a dochází kyslík i remdesivir, který se už nesmí ze země vyvážet. V jedné soukromé nemocnici s pěti sty pacienty měli zásoby kyslíku jen na čtyři hodiny. Ve státních nemocnicích v Dillí mají zásoby na osm až 24 hodin.

Foto: Karma Sonam, ČTK/AP

Navzdory pandemii se konal v Indii svátek Kumbh mélá. Věřící se nořili do vod řeky Gangy v hinduistickém svatém městě Haridvár ve státě Uttarákhand.

„Jestli nebudou zítra ráno dostatečné dodávky, bude to tragédie,“ řekl v úterý ohledně nedostatku kyslíku premiér. „Snažíme se zvýšit jeho výrobu a distribuci po celé zemi,“ dodal. Úřady zřizují nové nemocnice ve školách, obnovují se i polní nemocnice.

Indie očkuje rekordním tempem, nákaza je rychlejší

Koronavirus

Módí Indy vyzval, aby nepropadali panice, ale aby omezili vycházení a dodržovali opatření vyhlášená některými místními úřady. Dillí vyhlásilo v pondělí šestidenní uzávěru, která má zbrzdit šíření koronaviru a ulevit tlaku na infrastrukturu.

Foto: Karma Sonam, ČTK/AP

Největším lákadlem festivalu Kumbh mélá jsou svatí muži Nága Sadhuové, pokrytí popelem s rozcuchanými vlasy, kteří jsou známí jako ochránci víry.

Na vině je slavnost Kumbh mélá

Indický premiér čelí kritice, že v minulých týdnech umožnil několik politických mítinků a hlavně se v Haridváru konala velká hinduistická slavnost Kumbh mélá, kam dorazily každý den až dva miliony lidí, kteří se koupali v Ganze a jen málokdo dodržoval bezpečnostní protiepidemická opatření.

Spekuluje se i o tom, že k tomu mohla přispět nová indická dvojitá mutace viru.

Foto: Karma Sonam, ČTK/AP

Kumbh mélá, jeden z největších náboženských festivalů v Indii, na který se sjíždějí tisíce poutníků z Indie i zahraničí. Rituál probíhá na břehu řeky, kam věřící přijíždějí, aby se obřadně vykoupali a polili posvátnou vodou.

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru

Svět

V Indii se dosud potvrdilo 15,6 milionu nakažených koronavirem, což je nejvíce po Spojených státech. Zemřelo 182 550 nakažených a počet prudce stoupá, ve středu bylo nahlášeno rekordních 2023 obětí. Při přepočtu denních přírůstků na 100 000 obyvatel v Indii ale stále přibývá jen asi desetina nakažených za den ve srovnání s lednovou nejhorší epidemickou situací v České republice. Ovšem ČR provedla při přepočtu na obyvatele od začátku pandemie téměř osmkrát více testů, než bylo provedeno v Indii.

Situace v Indii se zhoršuje, přibylo rekordních 152 879 nakažených

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám