Hlavní obsah

Migranti z Afriky našli novou cestu za vysněným rájem. Je extrémně drahá

Pašeráci našli migrantům z Afriky novou trasu, kterou se dostávají ze svých domovských zemí, píše server týdeníku Focus. Je extrémně drahá, pašeráci si účtují 30 tisíc dolarů (690 tisíc korun), ovšem s minimálním rizikem ve srovnání s cestou z libyjského pobřeží přes Středozemní moře do Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Migranti z Libye evakuovaní do Nigeru. Ilustrační foto.

Článek

Migranti nasednou například v Ugandě do letadla některé africké letecké společnosti a přes půl zeměkoule se přepraví buď do Mexika, nebo do některé z jihoamerických zemí. Odtamtud se pokoušejí dostat do Spojených států, píše Focus.

Na počátku července hlásily mexické úřady, že se počet afrických migrantů v zemi ztrojnásobil. Podle oficiálních údajů jich je kolem 1900, většina z nich pochází z Kamerunu a Demokratické republiky Kongo. Jejich cílem jsou Spojené státy.

Jedním z míst, z nichž lze přiletět do jihoamerických zemí, je Uganda. Využil toho i 23letý Eritrejec, který z obavy o svou bezpečnost nechtěl sdělit své jméno. Reportérům Focusu řekl, že z Eritreje uprchl v září loňského roku. „Naději, že se v Eritreji něco změní, jsem dávno ztratil,“ říká.

Když loni v červenci uzavřely Eritrea s Etiopií po desetiletém konfliktu mírovou smlouvu, hranice mezi oběma zeměmi se otevřela. Eritrejec pěšky odešel do Etiopie. Tamější uprchlické tábory jsou podle jeho slov beznadějně přeplněné. Přemýšlel, jak se odtamtud dostane dál, ale nechtěl podstoupit riskantní cestu z Libye přes Středozemní moře do Evropy.

Podobně uvažovali i další migranti. Využili pašeráky, kteří je za 1500 dolarů prostřednictvím autobusů přepravili z Etiopie přes Keňu do Ugandy. Loni dorazilo do Ugandy z Eritreje celkem 200 tisíc běženců, píše Focus.

Odtamtud se už dostali pohodlně do Ameriky. Cílem mnohých jsou Spojené státy. „Letí africkými leteckými společnostmi nejprve do Jižní Ameriky, například do Uruguaye, a odtamtud jedou autem dál. Protože se musejí vyhnout kontrolám, cesta jim trvá měsíce, někdy je to celý rok,“ uvedl Zecarias Gerrima, zástupce šéfa nevládní organizace Africa Monitors.

Cesta do některé jihoamerické země přes Ugandu je i značně drahá. Migranta vyjde na 30 tisíc dolarů (690 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám