Hlavní obsah

Mezi teroristy v Nairobi měli být i Američané a Britka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi
Aktualizováno

Keňská armáda a policie plně ovládly nákupní centrum Westgate Mall v Nairobi, přepadené v sobotu teroristy. Mezi útočníky byli podle šéfky keňské diplomacie Aminy Mohamedové i dva či tři Američané a Britka.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Keňský policista u komplexu Westgate v Nairobi

Článek

Ministryně Mohamedová americké televizi PBS řekla, že dotyční Američané byli mladíci somálského či arabského původu ve věku 18 až 19 let a že v USA „žili v Minnesotě a ještě v jednom dalším místě“.

Média spekulují o tom, že to může být 29letá Britka Samantha Lewthwaiteová, který se prý na podobných útocích podílela již mnohokrát v minulosti. Jde údajně o fanatičku přezdívanou Bílá vdova, která byla provdána za sebevražedného atentátníka, jenž se podílel na pumových útocích v londýnské hromadné dopravě v červenci 2005.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojené složky převzaly kontrolu nad nákupním centrem v NairobiVideo: Reuters

Americké úřady tyto informace dosud nepotvrdily. Ministerstvo zahraničí sdělilo, že ohledně identity a národnosti útočníků nepanuje jistota.

Ke krveprolití se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb, napojené na teroristickou síť Al-Káida. Samotné milice ještě v pondělí tvrdily, že mezi útočníky žádná žena nebyla, což opakovalo i keňské ministerstvo vnitra, které pouze přiznávalo, že někteří ozbrojenci byli za ženy převlečeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí nákupního centra v Nairobi se ozývá střelbaVideo: Reuters

Boj údajně pokračuje

Milice Šabáb útok označily za odvetu za keňské vojenské angažmá v Somálsku. Krvavé řádění maskovaných mužů si vyžádalo životy nejméně 62 lidí a asi dvě stovky dalších utrpěly zranění.

V boji podle televize Citizen zahynulo šest teroristů, desítku podezřelých se podařilo zajmout. Vojáci údajně stále bojují s jedním až dvěma ozbrojenci. Organizace Šabáb uvedla, že stále zadržují několik rukojmí, kteří jsou naživu.

Odveta za porážky v Somálsku

Útok na Westgate podnikla skupina útočníků, kteří začali házet granáty a střílet po zákaznících a prodavačích. Mezi mrtvými jsou děti a nejméně 18 cizinců, například šest Britů, jakož i občané Francie, Kanady, Nizozemska, Austrálie, Peru, Indie a Číny.

Češi podle dosavadních informací české diplomacie mezi mrtvými ani zraněnými nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v panice prchali před střelci v nákupním centru v NairobiVideo: Reuters

Organizace Šabáb v Somálsku od roku 2007 bojuje o ovládnutí země, během posledních dvou let ji ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole. Právě kvůli tomu, že v roce 2011 se do boje se somálskými milicemi zapojily keňské jednotky, začali příslušníci milicí útočit na keňském území. Za poslední dva roky se jim připisuje několik útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám