Hlavní obsah

Malajsie odmítla propustit Vietnamku obviněnou z vraždy Kimova bratra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Malajsijské úřady odmítly žádost Vietnamu, aby byla Vietnamka Doan Thi Huong zproštěna obvinění z vraždy polorodného bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama, uvedla stanice BBC. Ve čtvrtek stanula před soudem a dozvěděla se, že proces bude pokračovat, i když byla v pondělí zproštěna obvinění druhá stíhaná, Indonésanka Siti Aisyahová.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Vietnamku obviněnou z vraždy bratra severokorejského vůdce odvádějí od soudu.

Článek

Po propuštění Aisyahové Vietnam zvýšil tlak na Malajsii, aby propustila Doan Thi Huong, která také tvrdí, že je nevinná. Ministr zahraničí Pham Binh Binh požádal Malajsii, aby „zaručila spravedlivý proces pro Huong a propustila ji“. Vietnamský ministr spravedlnosti napsal svému malajsijskému protějšku žádost, aby žena byla propuštěna, ale neuspěl.

Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo, Reuters

Kim Čong-nam na fotografii z roku 2007

Ve čtvrtek stanula Doan Thi Huong před soudem, kam ji přivezli v neprůstřelné vestě. Na hlavě měla šátek. Novinářům podle agentury AFP řekla: „Jen bůh ví, že jsme nespáchaly vraždu. Chci, aby se za mne moje rodina modlila.“ Její právník pravil, že od propuštění Aisyahové Vietnamka nespí. Předsedající soudce pak uvedl, že na tom není „fyzicky ani duševně“ tak dobře, aby mohl proces pokračovat.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Vietnamka Doan Thi Huong odchází od soudu v Kuala Lumpuru

Obě ženy postříkaly na letišti v Kuala Lumpuru Kim Čong-nama nervovým jedem VX. Krátce poté polorodný bratr severokorejského diktátora zemřel.

Obe ženy tvrdily, že jsou nevinné a byly najaty, aby se na letišti skrytou kamerou natočilo, jak lidé zareagují, když se jim něco nastříká do obličeje. Hájily se, že nevěděly, že ve skutečnosti je v nádobě jed. Proti nim svědčilo, že si hned po akci umyly ruce. Na oděvu měly stopy jedu. [celá zpráva]

Ještě loni v srpnu malajsijský soud tvrdil, že jde o „dobře naplánované spiknutí“ mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánování vraždy.

Foto: Reuters

Obviněné 28letá Vietnamka Doan Thi Huong (vlevo) a 25letá Indonésanka Siti Aisyahová

Proces probíhá už půldruhého roku. V pondělí měla Vietnamka, které hrozí trest smrti, pronést po několikaměsíčním odkladu svou obhajovací řeč. „Je připravena podat svou verzi událostí. Ta je zcela odlišná od toho, jak ji vykreslili žalobci. Ona natáčela žertík a neměla zájem nikoho zabít nebo zranit,“ uvedl její obhájce Salim Bashir. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám