Hlavní obsah

Leží mu na srdci mé dobro, řekla modelka pár dní před tím, než ji Pistorius zastřelil

Novinky, rei

Zabití jihoafrické modelky Reevy Steenkampové jejím přítelem, hvězdným paralympijským běžcem Oscarem Pistoriusem, zanechává nezodpovězené otázky. Okolí líčí jejich vztah jako bezproblémový, policie ale vyjadřuje pochybnosti. Odkazuje se přitom na dřívější násilnosti v atletově domě. I proto ve čtvrtek nebyl Pistorius propuštěn na kauci.

Foto: Thembani Makhubele, Reuters

Oscar Pistorius s přítelkyní Reevou Steenkampovou

Článek

Ještě v neděli Steenkampová mluvila o svém příteli v superlativech. V rozhovoru pro Sunday Independent prohlásila, že má dokonalý vkus a jeho dary nikdy nepostrádají nápad a cit. Ještě předtím pro jiný nedělník Sunday Times uvedla, že Pistorius je „dokonalý muž, jemuž vždycky leží na srdci její dobro“.

Modelku, kterou přátelé popisují jako velmi inteligentní a sympatickou ženu, kolem čtvrté hodiny ranní zasáhly čtyři střely. Pistorius byl obviněn z vraždy.  „Nejsme si jistí, co se přesně stalo,“ citovala ČTK policejní mluvčí.

Policie popřela, že by od ní pocházela zpráva johannesburgského rozhlasu Talk Radio 702, že si Pistorius spletl přítelkyni, která ho chtěla překvapit na valentýnský svátek, se zloději.

Foto: ČTK/AP

Reeva Steenkampová

Příkladný pár

Pistorius se Steenkampovou chodil od loňského listopadu. Okolí jejich vztah popisuje jako příkladný. „Měli dobrý vztah. Nikdo neví, co se stalo,“ řekla agentuře Reuters modelčina agentka Sarita Tomlinsonová.

Mezi posledními vzkazy Steenkampové na síti Twitter vyčnívá ten, který naznačuje, že se těšila na čtvrteční svátek zamilovaných: „Co máte za lubem pro svoji lásku zítra?“ ptala se svých přátel.

Před lety strávil noc ve vazbě

Policie ale dala najevo, že obrázek dokonalého vztahu může mít praskliny. „Mohu potvrdit, že v domě pana Oscara Pistoriuse byly dříve případy nařčení z domácího násilí,“ řekla mluvčí policie Denise Beukesová.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius odváděný policií

Agentura Reuters upozornila, že atlet v roce 2009 strávil noc v policejní vazbě kvůli podezření z napadení poté, co nejmenovanou ženou udeřil dveřmi prudkým přibouchnutím.

Pistorius měl podle loňské zprávy britského deníku Daily Mail u svojí postele pistoli a u okna pušku. Za dveřmi jeho domu pak stály pro případ nevítané návštěvy připravené kriketová a baseballová pálka. JAR je proslulá kriminalitou a vysokým počtem násilných trestných činů.

Okolí Pistoriuse popisuje jako klidného člověka. „Je velmi mírný a slušný,“ řekl Reuters jeden ze špičkových jihoafrických běžců, který si nepřál být jmenován. Dodal, že Pistorius se sice uměl na večírcích odvázat, ale ani v opilosti nikdy nepoužil násilí.

Foto: ČTK/AP

Pistoriusovi pro jeho výjimečné běžecké schopnosti přezdívají Blade Runner.

Zatím stáhli jen reklamy

Běžcova hvězda nicméně padá z piedestalu a dvě jihoafrické televize, stanice M-Net a DSTV, už kvůli vraždě stáhly reklamy s Pistoriusem. Stanice M-Net oznámila, že tak činí „z úcty a sympatií k truchlícím“.

Reklamu s atletem také stáhl jeden z jeho sponzorů, firma Nike. Tradiční firemní slogan „Just do it“ doplňovalo rčení: „Jsem střelou v komoře (pistole)“.

Foto: archiv

Firma Nike stáhla reklamu, v níž je říká, že Pistorius je kulka v komoře.

Ostatní běžcovi sponzoři, mezi něž patří britská telekomunikační společnost BT, islandská společnost vyrábějící protézy, výrobce slunečních brýlí Oakley či návrhářská firma Thierry Mugler, zatím vyjádřili smutek nad nešťastnou událostí a čekají na další policejní postup.

Pistoriusův právník Kenny Oldwage odmítl spekulace komentovat. Televizi SABC o svém klientovi pouze řekl: „Daří se mu dobře, ale je velice rozrušený“.

Pistorius byl obviněn z vraždy, po zamítnutí propuštění na kauci zůstává v policejní vazbě. Na pátek je plánováno předběžné slyšení u soudu.

Pistorius bude vypovídat před soudem v pátekVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám