Hlavní obsah

Letiště v Hongkongu opět zablokovali demonstranti v černých tričkách

Novinky, akr, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Po krátkodobém a částečném obnovení provozu v úterý znovu zaplavily stovky demonstrantů rušné mezinárodní letiště v Hongkongu a zapříčinily tak přerušení všech plánovaných letů, informovala britská veřejnoprávní stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stovky demonstrantů v černých tričkách zablokovaly letiště v Hongkongu Video: AP

 
Článek

„Fungování terminálů na mezinárodním letišti Hongkong bylo vážně narušeno v důsledku veřejného shromáždění,“ znělo oficiální vyjádření. Jedná se tak již o pátý den v řadě, kdy se na letišti protestuje.

Na záběrech z místa jsou vidět stovky demonstrantů oblečených v černých tričkách, kteří sedí v odletové hale a znemožňují tak odlety všem cestujícím, za což se někteří z nich omlouvají.

Situace donutila vedení letiště zavřít obě hlavní odletové brány a nyní zbývá jen vyčkat, než se situace uklidní. Největší hongkongské aerolinky Cathay Pacific Airways podle serveru bloomberg.com už zrušily stovky letů.

Protesty začaly v reakci na plánované zavedení zákona o vydávání podezřelých lidí z Hongkongu do Číny, postupně však nabraly obecnější ráz demonstrací za demokracii a nyní se účastníci přidali i s protesty proti násilí, jemuž čelili o víkendu ze strany policie.

Demonstranti se snaží na dění v Hongkongu - který spadá pod komunistickou Čínu, ale má svou autonomii - upozornit svět. To se jim částečně daří.

„Lidé z Hongkongu dávají jasně najevo, že nebudou tolerovat útisk ze strany vlády. Jejich snaha to potvrzuje: síla je s lidmi. Zaslouží si naši podporu a podporu celého světa,“ napsala třeba na svém twitterovém americká senátorka a kandidátka na prezidentku USA Elizabeth Warrenová.

Situace na hongkongském letišti se nijak nedotkne provozu na pražském Letišti Václava Havla, protože Praha nemá přímé letecké spojení s Hongkongem, jak potvrdil Novinkám mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám