Hlavní obsah

Kvůli sopce Agung na Bali evakuovali přes 120 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 120 tisíc lidí již bylo evakuováno z oblasti kolem sopky Agung na indonéském ostrově Bali, který hojně navštěvují turisté. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Z vulkánu stoupá dým a v oblasti jsou registrovány stovky otřesů denně, což podle vulkanologů naznačuje, že by sopka mohla brzy vybuchnout. Další sopka se probudila na Vanuatu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z okolí sopky Agung na Bali bylo evakuováno přes 120 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

Indonéská vláda již ve středu uvedla, že připravuje plán odklonu letů směřujících na letiště v balijské metropoli Denpasaru pro případ erupce sopky Agung. Připravila také asi stovku autobusů a trajekty, které by v případě přerušení leteckého provozu odvážely turisty z Bali. Ostrov patří k velmi oblíbeným turistickým destinacím; loni ho navštívilo skoro pět miliónů lidí. Zatím ale funguje mezinárodní letiště v Denpasaru bez omezení.

„Počet evakuovaných z okolí vulkánu vzrostl asi na 122 500,” řekl ve čtvrtek představitel úřadu pro řešení katastrof Nyoman Parwata.

Foto: Firdia Lisnawati, ČTK/AP

Balijští vesničané sledují deset kilometrů vzdálenou sopku Agung, ze které stoupá dým. Z okolí bylo evakuováno přes 120 tisíc lidí.

Úřady minulý týden vyhlásily v oblasti nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru. Série erupcí sopky Agung, která se tyčí do výšky 3031 metrů nad mořem, si mezi roky 1963 a 1964 vyžádala více než 1000 obětí, stovky dalších osob utrpěly zranění.

Probudila se i další sopka na Vanuatu

Další sopka se probudila v tichomořském souostroví Vanuatu a úřady tam nařídily povinnou evakuaci celého ostrova Ambae, který obývá asi 11 tisíc lidí. Evakuovaní lidé budou ubytováni na okolních ostrovech v budovách, které patří vládě, anebo v provizorních táborech. Dopraveni tam budou lodí.

Místní obyvatelka Lilian Garaeová vypověděla, že „z kopců stoupá kouř” a opakovaně jsou slyšet dunivé zvuky. Ve čtvrtek nad sopkou Manaro přeletěl letoun novozélandské armády a posádka viděla, že sopka chrlí kouř, popel a kamení.

Ambae je jeden z asi 65 obydlených ostrovů souostroví Vanuatu, které leží zhruba ve čtvrtině cesty z Austrálie na Havaj. Vanuatu, které obývá na 280 tisíc lidí, bývá často vystaveno přírodním katastrofám, včetně bouří a zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám