Hlavní obsah

Krejčíř se v JAR pře o vlastnictví 50 zbraní

Johannesburg

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř se pře s rodinou zavražděného údajného šéfa jihoafrického podsvětí Cyrila Beeky o vlastnictví 50 střelných zbraní. Rozepře je součástí většího sporu o kontrolu nad bezpečnostní firmou, kterou Krejčíř s Beekou společně koupili před třemi lety, uvedl v pátek jihoafrický server The New Age.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Podle serveru je spor zatím veden pouze v ústní rovině a žádná ze stran se neobrátila na soud.

"Nevím, kde ty zbraně jsou, a velmi mě to znepokojuje," řekl Krejčíř serveru. Podle něj jsou mezi 50 zbraněmi pistole, poloautomatické zbraně i brokovnice. Krejčíř rovněž tvrdí, že 30 z těchto zbraní patří jeho synovi Denisovi. Podle letošních zpráv českých médií je synovi 18 let.

Beekova rodina se ke sporu nevyjádřila. Podle The New Age ale příbuzní zavražděného Jihoafričana tvrdí, že jim Krejčíř vyhrožoval smrtí.

Jméno bylo první na seznamu

Cyril Beeka byl letos v březnu zavražděn na ulici v Kapském městě. Jeho jméno bylo první na seznamu osob, který jihoafrická policie objevila v Krejčířově domě při letošní domovní prohlídce. Místní média začala o seznamu psát jako o "seznamu smrti", tedy jako o soupisu lidí určených Krejčířem k likvidaci.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, utekl ze své vily v Černošicích u Prahy za podivných okolností před šesti lety. Útočiště našel nejdřív na Seychelách, pak v Jihoafrické republice, kde žije a podniká dodnes.

Jihoafrická média Krejčíře spojují s místním organizovaným zločinem, mimo jiné s vraždami Beeky a německého podnikatele Uweho Gembally. Podnikatel je rovněž obviněn z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 miliónu randů (11,3 miliónu korun). Údajně nechal falšovat lékařské dokumenty a tvrdil, že trpí rakovinou močového měchýře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám