Hlavní obsah

Kosmonauti vystoupili do otevřeného vesmíru a nainstalovali kamery

Ruští kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij v pondělí na šest hodin vystoupili ze stanice ISS do otevřeného vesmíru a na plášť jednoho uz modulů připevnili dvě videokamery.

Foto: ČTK/AP

Dva kosnomauti nainstalovali na modul dvě komerční kamery.

Článek

První pokus o upevnění kanadských kamer se loni po Vánocích nezdařil, později vyšlo najevo, že příčinou byla vadná kabeláž. Kotov a Rjazanskij museli přístroje odmontovat, přenést do ISS a opravit. To se podařilo a kamery po dnešní instalaci na modul Zvedza fungují.

Videokamery jsou součástí obchodního projektu kanadské společnosti UrtheCast a ruské kosmické agentury Roskosmos. Kamery mají přenášet záběry Země z oběžné dráhy, které budou přístupné na internetu.

Záběry si může koupit každý

Podle informací ruských expertů budou kamery přenášet obraz ve vysokém rozlišení z území mezi 51 stupněm severní šířky a 51 stupněm jižní šířky, tedy z oblasti, kde žije 90 procent světové populace včetně obyvatel České republiky.

Na snímcích bude možné rozeznat předměty větší než jeden metr, včetně automobilů, budov a skupin lidí. Nebude možné identifikovat lidské tváře. Počítá se i s možností objednat si záběr na jedno konkrétní místo.

Podle šéfa kanadské firmy Scotta Larsona mohou být záběry využity pro sledování migrace zvěře, stavu lesních porostů a znečištění vodních ploch, případně pro vyhodnocení následků zemětřesení. Klienty firmy budou pravděpodobně vlády, veřejné instituce a privátní firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám