Hlavní obsah

Kosmonauti odhalili místo úniku vzduchu z ISS pozorováním čajového sáčku

Sáček čaje a bystrý úsudek postačil osádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) k odhalení místa úniku vzduchu z ruského modulu Zvezda. Sáček se totiž v prostoru, kde panuje stav beztíže, pohyboval podle proudění vzduchu a kosmonauti tak jeho sledováním netěsnost vypátrali. Ve čtvrtek o tom informovala agentura TASS.

Foto: Twitter Intl. Space Station

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Pohyby sáčku s čajem v prostoru modulu kosmonauti zdokumentovali na fotografiích a videích. Ruské Středisko řízení kosmických letů (CUP) následně posádce ISS navrhlo, aby předpokládané místo úniku přelepila.

O tom, že z modulu Zvezda uniká vzduch ve větším než normativním množství a zřejmě bude potřeba dopravit na orbitální komplex dodatečný kyslík, informoval v září Sergej Krikaljov, výkonný ředitel pilotovaných programů ruské kosmické agentury Roskosmos. Život ani zdraví posádky nejsou v ohrožení.

Z ISS uniká vzduch

Věda a školy

Čerstvé síly

Před letem lodi Sojuz MS-17, která ve středu dorazila na stanici, kosmonaut Sergej Ryžikov na tiskové konferenci uvedl, že posádka sojuzu přiveze vybavení potřebné pro identifikaci místa úniku a speciální těsnící materiál, připomíná TASS.

Z Bajkonuru odstartoval Sojuz s novými členy posádky ISS. Na místě byl za rekordní tři hodiny

Evropa

Loď Sojuz MS-17, na jejíž palubě byli astronautka NASA Kate Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov, dorazila na orbitální komplex po rekordně krátkém letu ze Země, který trval jen tři hodiny a tři minuty. Nová trojice má na ISS zůstat půl roku, zatímco dosavadní posádku, kterou tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy, čeká ještě tento měsíc cesta zpět na Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám