Hlavní obsah

Korupce připravila Indii o bilióny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Indie přijde každý den v průměru o několik set miliard rupií. Příčinou je korupce a ilegální odvádění kapitálu ze země. Podle americké organizace Global Financial Integrity tak za čtyřicet let od vyhlášení nezávislosti Indie zmizelo 213, respektive 462 miliard dolarů (přes 8,3 biliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Špatný stav správy odráží narůstající černá ekonomika, která živí nezákonné odvody kapitálu z Indie,“ uvádí se ve zprávě, která se týká rozmezí let 1948 a 2008.

Autorem zprávy je Dev Kar, bývalý ekonom Mezinárodního měnového fondu, jenž k výpočtu použil model Světové banky. Porovnal indické peněžní zdroje, jako přímé platby ze zahraničí a půjčky, a údaje o jejich využití - například záznamy o rezervách cizích měn. O ilegálních odvodech se hovoří, když součet položek první skupiny převyšuje součet na druhé straně. V potaz byl vzat též indických export a import za posledních šest desetiletí.

S přihlédnutím k inflaci byla výsledná částka ztracených peněz 213 miliard dolarů (přes 3,8 biliónu korun). K sumě 462 miliard dolarů Kar došel, když vzal v úvahu výnosy z investic. Částka by ale mohla být vyšší, varoval Kar, který ignoroval peněžní převody vně finančního systému a pašování.

Liberalizace trend urychlila

Téměř ze tří čtvrtin se na stavu podílí černá ekonomika, jež tvoří 50 procent HDP země z roku 2008, uvádí zpráva. Podíl má ale i privátní sektor, který peníze odvádí do zahraničí na offshoreové a jiné účty.

Odtok peněz způsobený především korupcí, daňovými podvody a zločinností přitom narůstá – mezi lety 2000 a 2008 bylo ze země protiprávně vyvedeno 125 miliard dolarů (více než 2,2 biliónu korun). Peníze tedy v ještě větší míře mizí po ekonomické reformě z roku 1991. „Naznačuje to, že deregulace a liberalizace obchodu přispěla ke zrychlení nezákonného převádění peněz do zahraničí,“ píše se v dokumentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám