Hlavní obsah

ON-LINE: Koronavirus se na palubě lodi u Itálie nepotvrdil

• Aktualizováno

Počty mrtvých, kteří v Číně podlehli nákaze nebezpečným typem koronaviru, se každým dnem zvyšují. Tamější úřady uvedly, že počet obětí vystoupal na 170, nakažených překročil osm tisíc. U dalších více než 12 tisíc nakažených se čeká na výsledky testů, píše agentura DPA. Současně se zvyšují počty nemocných v ostatních částech světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Portugalska odstartovalo do Číny letadlo pro 350 Evropanů Video: AP

 
Článek

23:25 - Vážení čtenáři, on-line reportáž o koronaviru pro dnešní den končí, děkujeme za pozornost.

23:24 - První nakažené jako čtvrtá evropská země oznámila Itálie, již dříve byly potvrzeny případy nákazy ve Francii, Německu a Finsku. Nákazu poprvé zaznamenala také druhá nejlidnatější země světa Indie či Filipíny. V České republice zatím virus potvrzen nebyl.

21:34 - Informační kampaň a cílený screening kvůli koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v Česku. Ministerstvo zdravotnictví také zřídí infolinku.

20:28 - Na palubě výletní lodi, která s tisíci lidmi kotví v přístavu města Civitavecchia severně od Říma, se nepotvrdila přítomnost nového konoraviru.

19:53 - V USA je již šest případů nákazy koronavirem. Nakazil se jím manžel asi šedesátileté ženy, která se vrátila 13. ledna z Wu-chanu. Jde o první přenos nákazy mezi lidmi v USA.

18:24 - Počet nakažených koronavirem 2019-nCoV přesáhl 8100, když se v čínské provincii Chu-pej objevilo dalších 317 případů. Počet nakažených koronavirem tak překročil počet nakažených příbuzným virem SARS v roce 2003, uvedla agentura DPA. SARS se nakazilo 8096 lidí.

15:59 - Francouzská letecká společnost Air France ruší kvůli novému koronaviru až do 9. února všechny plánované přímé spoje s pevninskou Čínou.

15:54 - Evropské země chystají kvůli novému koronaviru společnou evakuaci svých občanů z Číny. Z Portugalska odstartoval obří airbus A380, který by měl v Číně vyzvednout na 350 lidí z různých evropských zemí. Zájem o evakuaci má také pět Čechů, kdy se ale pomoci dočkají, v tuto chvíli Ministerstvo zahraničí není schopno sdělit. Situaci řeší a další infrmace poskytne až to bude možné, vysvětlil Novinkám Jakub Kopecký z tiskového odboru Ministerstva zahraničí.

13:00 - Tisíce cestujících uvízly na palubě výletní lodi v přístavu města severně od Říma, u dvou čínských pasažérů existuje podezření na koronavirus.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Sestra měří teplotu pacientce v čínské nemocnici.

12:43 - České ministerstvo zahraničí kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza. Řekl to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). [celá zpráva]

12:18 - Tři z 206 Japonců, kteří byli ve středu evakuováni z čínského města Wu-chan, měli pozitivní test na nový typ koronaviru. Wu-chan je epicentrem nákazy.

11:11 - Rusko se rozhodlo uzavřít svou hranici na Dálném východě v reakci na šíření nového koronaviru, který už si v Číně vyžádal 170 obětí a 7800 nakažených.

10:36 - Premiér Andrej Babiš zvažuje, že navrhne vládě dočasně zakázat lety z Číny do Česka. Je také připraven pro Čechy v Číně poslat speciál, pokud se to do soboty nevyřeší.

10.00 - Vědci v Thajsku v souvislosti v novým typem koronaviru začali zkoumat netopýry. V Thajsku existuje 14 potvrzených případů infekce virem, které mohou vyvolat plicní onemocnění.

9:53 - První případ nákazy novým typem koronaviru oznámila dnes druhá nejlidnatější země světa Indie. Infekce se nově rozšířila i na Filipíny.

9:15 - V Praze je osmý člověk testovaný kvůli podezření na koronavirus. Výsledky se zpracovávají, uvedla Hygienická stanice hlavního města Prahy.

8:30 - Prvního nemocného koronavirem hlásí Tibet. Pacient na konci prosince navštívil epicentrum nákazy, město Wu-chan. Znamená to, že nový koronavirus je už ve všech regionech a provinciích Číny, napsala DPA. Také Francie má další případy, celkově je tam pět nemocných. Nově ochořela dcera 80letého nakaženého z Číny, oznámilo francouzské ministerstvo zdravotnictví.

Stav seniora, který leží v pařížské nemocnici, je vážný. Navíc se přihoršilo i dalšímu nemocnému, zhruba třicetiletému pacientovi, píše DPA. Ten je v nemocnici od minulého týdne. V současné době je potvrzeno kolem 50 nakažených mimo Čínu.

Novým koronavirem se už v Číně nakazilo více lidí než SARS

Svět

7:00 - Mnohé země pracují na tom, aby z epicentra nákazy, města Wu-chan dostaly své občany domů. Letadla s prvními lidmi přistála už ve středu v Japonsku a USA. Podle dosavadních informací zatím nikdo z navrátivších netrpí příznaky nákazy koronavirem 2019-nCoV.

IKEA uzavřela všechny čínské prodejny

Země i jednotlivé firmy přijímají opatření proti šíření viru. Například švédský nábytkářský řetězec IKEA ve čtvrtek oznámil, že dočasně uzavřel všechny své prodejny v Číně kvůli šíření nového koronaviru. Už ve středu firma IKEA uzavřela polovinu ze svých 30 obchodů v Číně.

Starbucks v Číně zavřel přes polovinu svých poboček kvůli koronaviru

Ekonomika

Koronavirus 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic.

Reklama

Výběr článků

Načítám