Hlavní obsah

Korejci hráli na jaderné střelnici volejbal

– Washington

Satelitní snímky zachytily nedávno neobvyklou aktivitu na severokorejské jaderné střelnici Punggje-ri. Dne 16. dubna tam osazenstvo odehrálo několik utkání v odbíjené. Snímky komerčního satelitu i s odbornou analýzou expertů z Univerzity Johnse Hopkinse zveřejnil web 38North.

Foto: Getty Images, Novinky

Článek

Analytici uvedli různé důvody neobvyklé aktivity na třech místech střelnice. Mohlo se podle nich jednat o důsledek toho, že nepokračovala příprava na další jaderný test, ale také mohlo jít o „maskovací plán“ vlády.

„Pchjongjang spustil technickou pauzu v aktivitě na testovacím místě jako součást celkového klamného plánu, kdy pozdrží šestý jaderný test do chvíle, kdy by detonace mohla přinést největší politické výhody,“ uvedli experti Joseph S. Bermudez Jr., Jack Lui a Frank Pabian.

Prosté vysvětlení, že si mohlo osazenstvo střelnice zahrát volejbalový turnaj i během příprav, nezaznělo, i když bylo zmíněno že Korejci rádi hrají volejbal a sport má v severokorejské společnosti své místo.

Utkání nejsou výjimkou

Utkání v odbíjené zaznamenaly satelity na střelnici opakovaně od roku 2006, nikdy ale neprobíhaly mače na více místech současně. „Bez ohledu na to vypadá jaderná střelnice Punggje-ri jako připravená provést šestý jaderný test kdykoli, kdy dostane rozkaz z Pchjongjangu,“ zdůraznili experti.

Na posledních záběrech z místa se objevuje vyvezená zemina, která naznačuje, že se na střelnici hloubí tunely. Není však patrné, že by se ze systému chodeb používaných při testech odváděla voda, jako je tomu na nedávných družicových snímcích. [celá zpráva]

Spekulovalo se kvůli tomu, že by se k sobotnímu 105. výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena mohl uskutečnit šestý jaderný pokus.

V posledních osmi týdnech byla na střelnici patrná značná aktivita zejména u severního portálu, jímž se vstupuje do tunelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám