Hlavní obsah

KLDR vypálila tři rakety krátkého doletu, skončily v moři

– Pchjongjang/Soul/Tokio

Severní Korea dnes vystřelila z východního pobřeží Korejského poloostrova tři rakety krátkého doletu. Oznámilo to jihokorejské ministerstvo obrany a potvrdilo Japonsko. KLDR akci podle tiskových agentur nijak nekomentovala a její důvod není znám. Pchjongjang vypálil dvě rakety v sobotu ráno a jednu po poledni místního času (ráno SELČ), potvrdil mluvčí jihokorejského ministerstva agentuře AP.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Zda šlo o zkoušku raket či součást vojenského cvičení nechtěli úředníci v Soulu spekulovat.

"Pro případ provokace bude ministerstvo situaci monitorovat a zůstane v pohotovosti," uvedl mluvčí.

Rakety podle agentury AFP skončily v Japonském moři. Akci potvrdil také zdroj z japonské vlády s tím, že žádná z raket nenarušila japonské teritoriální vody.

Odpaly raket krátkého doletu nejsou u severokorejského pobřeží nijak výjimečné. Dnešní akce ale přišla nedlouho poté, co Pchjongjang udržoval svět řadu týdnů v napětí a hrozil Washingtonu a Soulu jaderným útokem v odvetě za jejich společné vojenské cvičení, které v oblasti probíhalo. KLDR přišla s agresivní rétorikou poté, co na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila nové sankce za únorový jaderný test.

Začátkem května však severokorejský režim rakety středního doletu z odpalovacích zařízení na pobřeží stáhl. Ve svém jaderném programu ovšem země podle OSN navzdory sankcím pokračuje, jeho tempo však prý výrazně zpomalilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám