Hlavní obsah

Americké manévry skončily, KLDR přesto vypálila další dvě balistické rakety

Soul

Severní Korea vypálila v sobotu ráno místního času ze svého východního pobřeží dvě balistické rakety krátkého doletu. Oznámila to jihokorejská armáda. Jde už o sedmý test od konce července a uskutečnil, i když už skončilo americko-jihokorejské vojenské cvičení, Podrobnosti uvedl list Korea Times.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Lidé v soulu sledují zprávu o severokorejském raketovém testu

Článek

Rakety byly vypáleny v 6:45 a v 7:02 místního času ze základny u města Sondok v provincií Jižní Hamgjong, Každá uletěla asi 380 km. Dosáhly výšky 97 km. Jejich rychlost převyšovala šestinásobně rychlost zvuku.

„Naše armáda monitoruje aktivity Severu pro případ dalšího odpalu a je připravena na všechny možnosti,” uvedlo komuniké generálního štábu Jižní Koreje.

Japonská pobřežní stráž podle agentury Reuters uvedla, že zaznamenala odpal severokorejských balistických raket. Podle japonské armády nezasáhly území Japonska či jeho hospodářskou zónu.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejec sleduje zprávu o severokorejském testu raket krátkého doletu

Vlna testů nových raket

Sobotní odpal byl již sedmým podobným testem severokorejských raket krátkého doletu od 25. července, kdy Severní Korea obnovila po 17 měsících raketové testy.

Poslední takový test se konal 16. srpna.

Jihokorejské velení je přesvědčeno, že Severní Korea při testech zkouší nové rakety včetně vlastní verze ruské střely Iskander a obdoby americké taktické rakety krátkého doletu MGM-140 ATACMS

„Severní Korea mohla vypálit jedny z nově vyvinutých střel a ladit jejich dostup. Nemůžeme ale vyloučit možnost, že testovala nový typ,“ řekl představitel jihokorejské armády.

Rakety byly vypáleny, i když v úterý skončily společné vojenské manévry Jižní Koreje a Spojených států, které KLDR označila za nácvik invaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám