Hlavní obsah

KLDR umožní inspektorům kontrolu svých jaderných zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Tým inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) bude moci ve čtvrtek a v pátek navštívit severokorejská zařízení v Jongbjonu. O rozhodnutí Pchjongjangu informovala japonská tisková agentura Kjódo. Severní Korea slíbila ukončit svůj jaderný program výměnou za zahraniční pomoc a odblokování svých peněz v Macau.

Článek

"Jedeme do Jongbjonu," prohlásil v se středu vedoucí delegace MAAE Olli Heinonen. Čtyřčlenný tým je od úterý v Pchjongjangu, kam se vrátí z Jongbjonu v pátek.

V pondělí ruský peněžní ústav Dalkombank oznámil, že dokončil převod 25 miliónů amerických dolarů do KLDR, zadržovaných v bance v Macau. Převod byl základní podmínkou Pchjongjangu pro odstavení jongbjonského zařízení.

Jaderní inspektoři navštíví severokorejská zařízení poprvé od roku 2002. Mají ověřit, zda Pchjongjang plní své sliby. Jihokorejský ministr zahraničí  věří, že reaktor bude "uzavřen tak brzo, jak je to jen možné".

Jeho uzavřením může skončit krize kolem severokorejského jaderného programu, který propukla před pěti lety, kdy KLDR vypověděla inspektory MAAE. Poté oznámila, že má jadernou bombu a loni provedla jaderný test, o jehož úspěšnosti panují pochybnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám