Hlavní obsah

KLDR mění diplomaty, vyvolává to obavy ze změny jaderné politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea vyměnila ministra zahraničí, uvedl o víkendu specializovaný server NKNews spolu s agenturou Jonhap. Odešel Ri Jong-ho, který připravoval jednání Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Nahradit ho má údajně bývalý důstojník Ri Son-kwol, který stál v čele Výboru pro mírové sjednocení země. Spekuluje se, že země může změnit svou zahraniční politiku a jadernou strategii.

Foto: Pool New, Reuters

Ri Son-kwol v Pchanmudžomu na mezikorejské hranici

Článek

Severní Korea zatím výměnu šéfa diplomacie neoznámila, ale zmínilo ji několik diplomatů působících v Pchjongjangu. Podle serveru NKNews se jedná o součást větších změn ve vedení země, které mohou mít dopad na zahraniční politiku KLDR. Očekává se, že budou oznámeny 23. ledna, kdy se má konat setkání diplomatů.

Do KLDR se o víkendu vrátili severokorejští velvyslanci v Číně, Angole a Singapuru i vyslanec v OSN. Z pekingského letiště s nimi letělo dalších deset diplomatů.

Zkušený diplomat Ri Jong-ho, který dlouho působil jako ambasador ve Stockholmu a Londýně a účastnil se i šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu, byl ministrem zahraničí od roku 2016. Ri připravoval tři setkání Trumpa s Kimem, přičemž byl třikrát v New Yorku. Jeho hvězda začala zapadat už loni, když uvázla jednání s USA o denuklearizaci Korejského poloostrova, neboť Spojené státy odmítly výměnou za jaderné odzbrojení postupně uvolňovat sankce, jak to požadoval Pchjongjang. V září se neúčastnil setkání diplomatů při Valném shromáždění OSN.

Strach ze změny politiky

Přestože se spekuluje, že se jeho nástupcem stane bývalý důstojník Ri Son-kwol, který hrál klíčovou roli při mezikorejských jednáních na počátku roku 2018, která však také nepřinesla očekávané výsledky.

Foto: Reuters

Ri Son-kwol

Možná změna politiky se vyvozuje z prohlášení severokorejské státní tiskové agentury KCNA z počátku ledna: „Nebudou žádá jednání jako ve Vietnamu, na nichž se nabídla výměna klíčového jaderného zařízení za zrušení některých sankcí RB OSN. Nemáme potřebu být přítomni na takových jednáních, která jsou jen jednostranným tlakem.”

Od začátku října, kdy ve Stockholmu selhala předběžná jednání o posunu v jaderném odzbrojení, Pchjongjang nereagoval na další nabídky Washingtonu a požadoval, aby se jednání uskutečnila do konce roku.

Kim Čong-un v novoročním projevu řekl, že neochota USA vyhovět severokorejským návrhům znamená, že se KLDR necítí nadále zavázaná slibem neprovádět další jaderné a raketové testy. Zdůraznil, že se rozhodl pro nový přístup k USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám