Hlavní obsah

Severní Korea zanedbala protiepidemická opatření, spekuluje se o zavlečení covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Vůdce KLDR Kim Čong-un odvolal část stranických špiček kvůli pochybení při epidemii covidu-19. Nedbalost měla ohrozit bezpečnost země, uvedl Kim podle agentury Reuters ve vystoupení před stranickým vedením. Spekuluje se tak, že se v zemi rozšířil koronavirus; Severní Korea přitom dosud oficiálně nezaznamenala žádný případ nákazy na svém území.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un na schůzi Ústředního politického výboru Strany práce

Článek

Z funkce bylo odvoláno několik členů politbyra vládnoucí Korejské strany práce a další straničtí představitelé. Podle vůdce KLDR funkcionáři zanedbávali své povinnosti, a to také v oblasti zavádění pandemických opatření.

To mělo podle listu The Guardian vést k zmíněnému závažnému incidentu, který nebyl specifikován, podle analytiků ale došlo k zavlečení koronaviru do KLDR. Bližší informace o této nebezpečné události ale severokorejská státní média nezveřejnila.

„Kvůli zanedbání důležitých rozhodnutí, která vyžadovala organizační, materiální i vědeckotechnická opatření na podporu dlouhé protiepidemické práce, způsobili odpovědní činovníci závažný incident, který vytvořil ohromnou krizi pro bezpečnost země a jejich obyvatel,” řekl Kim Čon-un na zasedání politbyra Strany práce.

Kim Čong-un projevem rozplakal diváky i sám sebe

Svět

V červnu Kim vyzval k prodloužení opatření proti pandemii a oznámil, že se neuvolní ani restrikce na hranicích s Čínou; i když uzávěra poškozuje ekonomiku.

Severní Korea dosud nepotvrdila na svém území žádný případ koronaviru. Skutečná epidemiologická situace v zemi je tak předmětem dohadů a spekuluje se, že realita bude kvůli zaostalému zdravotnictví a propustné hranici s Čínou jiná.

Země zavedla striktní opatření, takřka kompletně zavřela své hranice se sousedními státy a omezila vnitrostátní cestování.

Vyvíjí také vlastní vakcínu proti koronaviru.

Změna v KLDR: Propaganda nečekaně přiznala pohublého Kima, lid se o něj bojí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám