Hlavní obsah

Kim Čong-il není mrtvý, zotavuje se po mrtvici, tvrdí špióni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Zprávy o smrti severokorejského předáka 66letého Kim Čong Ila se nepotvrdily. Podle čtvrtečních informací jihokorejské rozvědky je naživu a zotavuje se po těžké mrtvici. Jihokorejský poslanec I Čeol-u dokonce uvedl, že dál vládne zemi. Jihokorejská média spekulují o tom, že Kim Čong-il je částečně ochrnutý. KLDR jakoukoli nemoc Kima popírá.

Článek

Už ve středu kancelář jihokorejského prezidenta uvedla, že získala zpravodajské informace o stavu severokorejského vůdce. Mluvčí I Dong wan z ní citoval, že Kim „není ve vážném stavu“. Vyvrátil tak spekulace o tom, že by byl mrtvý.

Jihokorejský poslanec I Čeol-u v rozhlasovém rozhovoru ve čtvrtek uvedl další podrobnosti. Kim se rychle zotavuje, nemá problémy s mluvením a dokáže se s oporou i postavit. Odvolal se na zprávy tajných služeb, podle nichž v zemi není „mocenské vakuum“ a Kim, který je při vědomí, „je schopen kontrolovat situaci“.

Jihokorejský deník Čoson ilbo nicméně uvedl, že Kim částečně ochrnul. "Podle našich informací má potíže s levou polovinou těla," citoval deník nejmenovaného vládního činitele. Deník uvedl, že Kim zkolaboval 22 srpna. Do země následně přicestoval tým čínských a francouzských lékařů, kteří Kimovi operovali mozek, do něhož krvácel.

Pchjongjang mrtvici popírá

KLDR všechny zprávy o potížích svého předáka popřela, i když Kim v úterý chyběl na velké přehlídce k oslavám 60. výročí vyhlášení nezávislé Severní Koreje, což je oslava, kterou si nikdy nenechal uniknout. Druhý nejvyšší muž severokorejského režimu Kim Jong-nam řekl ve středu japonské agentuře Kjódó, že Kim Čong-il nemá žádné zdravotní potíže.

:.Kim Jong-nam vyvrací zprávy o nemoci Kim Čong-ila.foto: Reuters

Mozková mrtvice může způsobit ochrnutí a obtíže při mluvení, v nejtěžších případech může dokonce způsobit smrt. Podle jihokorejského neurologa Kim Čong-songa se k operaci mozku přistupuje pouze ve velmi vážných případech.

Spekulace o možné nemoci severokorejského předáka, který v zemi udržuje tuhý komunistický režim zavedený jeho otcem Kim Ir-senem, se objevují už několik let. Kim Čiong-il vládne Koreji od roku 1994, kdy zemřel jeho otec.

KLDR dokončuje druhé odpalovací zařízení balistických raket

Severní Korea dokončuje druhé odpalovací zařízení balistických raket dlouhé doletu. Podle jihokorejského ministra obrany, který se odvolal na zprávy tajných služeb je hotové z 80 procent. Dodal, že je ho výstavnu sledují jihokorejské orgány velmi pečlivě.

Odpalovací zařízení je budováno u malé vesnice Pongong-ni asi 50 kilometrů od hranic s Čínou. Údajně je mnohem modernější než stávající odpalovací zařízení Musudan-ri na východním pobřeží, z něhož byla odpálena raketa Tepodong-1, která v roce 1988 přeletěla Japonsko a vyvolala obavy z možného nepředvídatelného útoku KLDR, která navíc vyvíjela zbraně hromadného ničení

Reklama

Související články

Severokorejský prezident je údajně nemocný

Severokorejský prezident Kim Čong-il je možná nemocný. Na veřejnosti se neobjevil už několik týdnů a do KLDR před týdnem přijelo pět čínských lékařů, kteří...

Výběr článků

Načítám