Hlavní obsah

Kdo si hraje s ohněm, může se spálit, řekl Si Ťin-pching Bidenovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidenti Číny a USA ve čtvrtek uskutečnili „upřímný a hluboký“ telefonický rozhovor. Podle čínských médií Si Ťin-pching řekl, že Spojené státy by si neměly „zahrávat s ohněm“, pokud jde o přístup k Tchaj-wanu. Americký strana k rozhovoru uvedla, že trval 2 hodiny a 17 minut.

Foto: koláž s Reuters

Joe Biden a Si Ťin-pching

Článek

„Kdo si zahrává s ohněm, může se jedině spálit,“ řekl podle čínských médií Si Bidenovi. Vyzval USA, aby ctily princip jedné Číny, podle kterého Tchaj-wan patří do sféry vlivu Pekingu, uvádí Reuters.

Přístup ke Tchaj-wanu je v těchto dnech znovu v centru napjatých americko-čínských vztahů kvůli spekulacím o nadcházející návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Biden i Putin na ponižující návštěvě Blízkého východu

Blízký a Střední východ

Ostrov ležící jihovýchodně od pevninské Číny však dlouhé roky funguje nezávisle v čele s demokraticky volenou vládou, přičemž Spojené státy mu vyjadřují podporu. Prezident Biden na jaře uvedl, že Washington je připraven vojensky zasáhnout v případě útoku na Tchaj-wan.

Jde o jedno z řady ožehavých témat, která aktuálně formují vztahy mezi USA a Čínou. Večerní prohlášení Bílého domu k více než dvouhodinovému hovoru zmiňuje i boj proti klimatické změně a „zdravotnickou bezpečnost“, ovšem bez jakýchkoli podrobností.

Dále uvádí, že oba lídři mluvili o různých „otázkách důležitých pro bilaterální vztahy a o dalších regionálních a globálních otázkách“. Čínská státní média rozhovor označila za „upřímný a hluboký“.

Čína je zděšena, jak Putin sjednotil Západ, říká šéf CIA

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám