Hlavní obsah

Kauzu s „rychlostudenty“ mají i v Pákistánu

Novinky, rei
Islámábád

Pákistánský nejvyšší soud nařídil přezkoumat vysokoškolské tituly stovek politiků v celé zemi. Ukázalo se totiž, že je někteří dostali, aniž by kdy někde studovali. Zákonodárcům, kteří užívají své tituly neoprávněně, hrozí, že přijdou o mandáty.

Článek

Volební komise má přezkoumat tituly všech 1 100 volených činitelů v zemi. Skandál též oživil debatu o titulu prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Ten tvrdí, že studoval v Londýně. Média to zpochybňují.

Povinnost pro volené zástupce mít bakalářský titul zavedl v roce 2002 bývalý prezident Parvíz Mušaraf. Postoj k normě je ale uvolněný. „Titul je titul. Co na tom, jestli je falešný nebo pravý,“ řekl guvernér provincie Balúčistán Naváb Aslam Rajsání. Doplnil, že studium by sice pozvedlo úroveň politiků, ale zároveň by to bylo nedemokratické vůči zbytku obyvatelstva, z nichž se polovina potýká s negramotností.

Nejvyšší soud nařídil přezkoumat tituly minulý týden. Parlamentní školská komise mezitím oznámila, že identifikovala 35 poslanců, kteří titul užívají neoprávněně. Diplomy dalších 138 jsou nečitelné, za nejméně jednoho poslance skládal zkoušky někdo jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám