Hlavní obsah

Kapitán se vydal pirátům, aby zachránil posádku a loď

• Aktualizováno
BBC, aš, Novinky, AP

Kapitán americké lodi Maersk Alabama Richard Phillips se vydal do rukou pirátů, aby zachránil loď i posádku. Uvedla to kapitánova švagrová. Piráti na loď zaútočili ve středu ráno u východního pobřeží Somálska. Podle středečních zpráv posádka jejich útok odrazila, z paluby lodi ale piráti odvedli kapitána.

Foto: Reuters

Kapitán lodi Richard Phillips

Článek

"Jak tomu rozumím, nabídl se jim jako rukojmí,“ řekla sestra kapitánovy ženy Gina Coggiová. "Chtěl to udělat. Je prostě takový a takhle reagoval jako kapitán,“ dodala.

Kapitán se zřejmě obával dalších útoků. Loď od pondělí sledovali piráti a opakovaně se na ni pokusili zaútočit. Kapitánova manželka Andrea uvedla, že její muž často plul v těchto vodách a říkal, že "únos je pravděpodobně nevyhnutelný“. Žádný z dvaceti členů jeho posádky nebyl zraněn.

To by vysvětlovalo, jak se kapitán dostal do rukou pirátů. Podle výpovědi námořníků, které potvrdila dánská společnost Maersk, na palubu lodi Maersk Alabama pronikli čtyři piráti. Posádka se jim ale postavila. Jednoho piráta zadržela, třem se podařilo uniknout a odvedli si i kapitána lodi. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Loď Maersk Alabama na archivním snímku

:. Loď Maersk Alabama na archivním snímku

FOTO: Reuters

Dvacetičlenná americká posádka se pokusila domluvit výměnu kapitána za zadržovaného piráta. Když ale Američané propustili piráta, kterého zadržovali 12 hodin, jeho kolegové dohodu nedodrželi a kapitána dále zadržují.

"Chtějí dál zadržovat našeho kapitána kvůli výkupnému a my se jej snažíme získat zpátky. Zkoušíme jim nabídnout, co můžeme, především jídlo, ale moc to nefunguje,“ uvedl jeden z námořníků Ken Quinn. Posádka podle něj s kapitánem nadále posádka udržuje spojení.

Chystá se hon na piráty

Do místa pirátského útoku už doplul americký torpédoborec USS Bainbridge. Doprovází loď Alabama Maersk a sleduje člun se čtyřmi piráty, kteří zadržují uneseného kapitána. Do oblasti míří šest dalších lodí, které jsou u pobřeží Somálska nasazeny, aby zabránily pirátům v útocích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

S koncem monzunové sezóny piráti zintenzivnili svou činnost. Od soboty se zmocnili pěti lodí, šestou, kterou chtěli odvléci, byla právě Alabama Maersk, na kterou zaútočili jihovýchodně od přístavu Eyl, který je jednou z základen pirátů v oblasti Puntland. Útok provedli ve vzdálenosti asi 400 kilometrů od Eylu a 600 od hlavního města Somálska Mogadišu, tedy ve vodách, kde už nehlídkují válečné lodě.

"Oblast, kde byla loď napadena, není v ohnisku našich lodí,“ uvedl kapitán amerického válečného námořnictva Nathan Christensen a dodal: "Naše lodě nemohou být všude.“

Foto: Reuters

Americký torpédoborec USS Bainbridge

:. Americký torpédoborec USS Bainbridge

FOTO: Reuters

Piráti kvůli hlídkám rozšířili záběr své působnosti a objevují se i jihovýchodně od Seychell, kde nehlídkují válčené lodě, kterých je plný Adenský záliv. Právě tam podnikli dva ze svých posledních  útoků a zmocnili se jedné jachty a korejské rybářské lodi. [celá zpráva]

Do vzdálenějších oblastí rychlé čluny, z nichž piráti útočí vybaveni automatickými zbraněmi a raketovými granátomety, dopravují větší mateřská plavidla.

Piráti těží z toho, že posádky moderních lodí jsou méně početné, navíc je většinou tvoří námořníci z chudých zemí, kteří se jen málokdy postaví pirátům, jako to udělali američtí námořníci. Ty zaměstnává americká pobočka dánské firmy Maersk, přestože jsou dražší. Společnost však pracuje pro americkou vládu a ozbrojené síly, i když v tomto případě tomu tak nebylo, loď plula s nákladem do Mombassy. Maersk Alabama byla první americká loď, která byla napadena piráty.

Podle jednoho z odborníků nyní nastane "hra s piráty na kočku a myš“, protože lodí ve sledované oblasti nemůže být nikdy dost.

Reklama

Výběr článků

Načítám