Hlavní obsah

Kapitán lodi ze strachu z koronaviru vysadil černé pasažéry na širém moři plném žraloků

Novinky, tcs

O obrovském štěstí mohou hovořit dva černí pasažéři, kteří se na konci března vkradli na nákladní loď v jihoafrickém Durbanu. Posádka je totiž objevila a kapitán je ze strachu z toho, že by mohli být nakaženi koronavirem, vysadil na záchranném člunu na širém moři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba černí pasažéři se nakonec se štěstím dostali vysílení na pevninu, jihoafrická policie kapitána a několik dalších členů posádky obvinila z pokusu o vraždu.

Muži tanzanské národnosti se 28. března vkradli na nákladní loď MV Top Grace po kotevních řetězech.

Plavidlo mělo před sebou pouze několik dní dlouhou cestu z Durbanu do jihoafrického města Richards Bay. Kam následně mělo pokračovat, není známo. O případu informoval s odvoláním na jihoafrické úřady deník Daily Mail.

Foto: IPSS Medical Rescue

Lékaři transportují černé pasažéry (v zeleném) do nemocnice

Jisté je, že černí pasažéři se nedostali ani do Richards Bay. Posádka je objevila několik hodin po vyplutí. Další okolnosti jsou policii známé zatím jen podle výpovědi obou mužů. Jelikož se posádka obávala, že by mohli být nakaženi koronavirem, kapitán dal rozkaz zastavit.

Místo, aby muže umístil do karantény nebo se s nimi vrátil do přístavu, dal jim záchranné vesty, nafukovací raft a několik lahví vody. Posádka šokované muže následně spustila na moře a loď odplula.

Na moři strávili tři dny a dvě noci

Na raftu strávili tři dny. „Měli štěstí, že je vítr a proudy unášely ke břehu, a ne do Indického oceánu, který je tak rozlehlý, že by je nejspíš už nikdo nenašel,“ uvedl pro Daily Mail zdroj obeznámený s policejním vyšetřováním.

V záchranném kruhu přežil na moři bez jídla a pitné vody čtyři dny

Koktejl

„Vody jsou v téhle oblasti plné žraloků a moře se může změnit z klidného na rozbouřené během minut,“ dodal zdroj s tím, že muže rovněž mohla smést nějaká jiná z nákladních lodí, která by si jich nevšimla.

Na černé pasažéry se ale nakonec usmálo štěstí. Moře je vysílené vyvrhlo na břeh u ústí řeky Tugela, kde je našli místní obyvatelé. Vyčerpaní muži za sebou táhli napůl vyfouklý raft a prosili o jídlo a vodu. Přivolaným záchranářům a policistům následně vypověděli svůj příběh.

V tu chvíli loď kotvila nedaleko Richards Bay a čekala na povolení pro vplutí do přístavu. V pátek 3. dubna povolení obdržela, ovšem v přístavu už čekali policisté. Kapitán a dalších šest členů posádky bylo zatčeno a obviněno ze dvou pokusů o vraždu.

„Zatčeným členům posádky byly zabaveny cestovní dokumenty a na kauci jim bylo umožněno vrátit se na loď, kde počkají do dalšího rozhodnutí soudu,“ uvedl kapitán Vernon Keller z Jihoafrické agentury pro námořní bezpečnost.

Trest zřejmě nemine ani dva černé pasažéry, kteří se k ilegálnímu vniknutí na nákladní loď přiznali. Nyní jsou stále v péči lékařů v nemocnici v Richards Bay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám