Hlavní obsah

Kanadě dochází trpělivost s českými azylanty, pohrozila zavedením víz

Praha
Aktualizováno

Kanadský premiér Stephen Harper v úterý nepřímo naznačil, že pokud se nepodaří vyřešit problém českých žadatelů o azyl, bude muset jeho země přikročit ke znovuzavedení víz. Harper přímo vízovou povinnost nezmínil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper s odcházejícím předsedou české vlády Mirkem Topolánkem během summitu EU - Kanada v Praze

Článek

Na dotaz, zda zavedení víz nehrozí, ale řekl, že pokud nenastane zlepšení, bude muset Kanada nějak reagovat. Česko a Kanada zatím budou hledat cesty, jak migraci zabránit.

Za první tři měsíce letošního roku požádalo v Kanadě o azyl 653 českých občanů, oznámila kanadská ambasáda v Praze. Je to více než dvě třetiny počtu žadatelů za celý loňský rok, kdy jich bylo 861. O azyl v Kanadě žádají nejčastěji Romové. Do země nyní nepotřebují k vycestování vízum.

Během prvních tří měsíců letošního roku uspělo s žádostí 34 Čechů. Celkem tedy Kanada za letošek a minulý rok udělila azyl 118 českým občanům.

To, že Česká republika začíná počtem žadatelů porušovat jednu z podmínek, která je nezbytná pro bezvízový styk, připustil při jednání i premiér v demisi Mirek Topolánek. Žadatelé o azyl v Kanadě jsou podle něj motivováni ekonomicky.

Právě příliv žadatelů o azyl před lety vedl k tomu, že Kanada víza v říjnu roku 1997 pro Čechy zavedla. Zrušila je pak v říjnu 2007. Kanadská diplomacie se letos dosud o hrozbě opětovného zavedení vízové povinnosti nezmiňovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám