Hlavní obsah

Kambodža pohrozila Evropské unii: Pokud zavedete cla, zlikvidujeme opozici

Phnompenh

Když 66letý kambodžský premiér Hun Sen v pondělí připomínal 34. let své vlády, pohrozil fyzickou likvidací domácí opozice, pokud Evropská unie zruší dohodu o bezcelním obchodu. Unie zahájila v listopadu proceduru zbavení Kambodži statutu země, jejíž zboží při dovozu do unie nepodléhá clu. Jde o reakci na tvrdé potlačení opozice po červencových volbách.

Foto: Samrang Pring, Reuters

Kambodžský premiér Hun Sen 7. ledna při oslavách 40 let porážky Rudých Khmerů

Článek

„Pokud chcete opozici mrtvou, jen ji (dohodu) zrušte,” řekl Hun Sen u příležitosti otevření silničního obchvatu hlavního města Phnompenhu na adresu EU s odkazem na možné vypovězení statusu EBA, který umožňuje nerozvinutým zemím vyvážet bezcelně všechno své zboží s výjimkou zbraní.

„Pokud chcete opozici naživu, nerušte ji a přijeďte o tom jednat,” dodal při projevu při oslavách 34. výročí své moci. „Měli byste pochopit cenu, jakou byste mohli zaplatit,“ vzkázal Západu a zopakoval, „sankce na Kambodžu znamenají zabití opozice.“

Hun Sen, který je u moci od roku 1985, pohrozil, že neodpustí těm představitelům opozice, kteří se obrátili na západní země s žádostí o zastavení pomoci Kambodži s cílem vyvolat tlak svůj režim. Dodal, že by se jeho kritici měli připravit na emigraci: „Neodpustím jim.”

Foto: Samrang Pring, Reuters

Oslavy 40. výročí svržení režimu Rudých Khmerů na stadionu v Phnompenhu letos 7. ledna.

Kambodžský nejvyšší soud v roce 2017 rozpustil na žádost vlády nejsilnější opoziční Kambodžskou národní stranu záchrany (CNRP). Čelila obvinění, že se chystá převzít moc v zemi s pomocí Spojených států, i když to Washington popřel. Po rozpuštění strany byli její poslanci vyloučeni z parlamentu a 118 členům strany bylo zakázáno účastnit se pět let politického života. Předseda strany poté strávil několik měsíců ve vězení.

Po zákazu většiny opozičních partají vyhrála Hun Senova Kambodžská lidová strana (CPP) loňské parlamentní volby a obsadila všech 125 křesel v parlamentu. Hun Sen pak uvolnil tlak na opozici a požádal o prominutí trestů zadržovaným představitelům opozice a novinářům, což se přičítá tlaku EU. V pondělí ale varoval, že „jí šlápne na krk“, jestli EU nepřestane hrozit zrušením EBA.

EBA je opatření EU zacílené na nejchudší země, které může být zrušeno v případě vážného porušování lidských práv. Vývoz do Evropy představuje 40 procent kambodžského exportu, většinou se jedná o výrobky oděvního průmyslu, který v zemi zaměstnává zhruba 700 000 lidí.

Hun Sen ale využívá i ekonomické pomoci z Číny, od které jeho země získala v posledních letech půjčky v objemu čtyř miliard dolarů (téměř 90 miliard korun). Peking by měl Hun ještě v lednu navštívit. S prezidentem Si Ťin-pchingem míní jednat o „ekonomice, investicích a rozvoji“. Kambodža pomáhá narušovat jednotnou linii států jihovýchodní Asie z ASEAN proti čínským nárokům na Jihočínské moře.

Odhaduje se, že majetek Hun Sena činí až miliardu dolarů

Hun Sen se dostal k moci poté, co se přidal v roce 1977 k vietnamské armádně, které o rok později v Kambodži zasáhla proti zvěrskému maoistickému režimu Rudých Khmerů. Nejprve byl ministrem zahraničí, v roce 1981 se stal vicepremiérem a v roce 1985 premiérem, jímž je až dosud, i když volby v roce 1993 vyhrála royalistická opozice. Země pak měla dva premiéry, než v roce 1997 Hun Sen Norodoma Ranaridtha odvolal. Paradoxem je, že poté, co se zmocnili moci v zemi Rudí Khmerové, sloužil bývalý partyzán Hun Sen v jejich armádě.

Spekuluje se, že v zemi chce vytvořit dynastickou linii po vzoru Severní Koreje, svého syna v Huna Maneta v říjnu označil na „možného budoucího vůdce Kambodže“. Když mu vytýkali nepotismus, protože tři jeho synové zaujímají vysoké vládní posty, odmítl to s tím, že všichni mají doktoráty.

Otázkou ale je, zda se mu podaří předat moc, protože je hodně spojena přímo s jeho osobou a není jasné, zda jsou jeho synové tak obratní jako on. Odhaduje se, že jeho majetek činí půl miliardy až miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám