Hlavní obsah

Kaddáfího opustila i jeho ukrajinská ošetřovatelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Z Tripolisu do rodných Brovarů se v neděli vrátila Halyna Kolotnycká, osmatřicetiletá ukrajinská zdravotní sestra, kterou loni v listopadu proslavil internetový portál WikiLeaks jako atraktivní důvěrnici libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Evakuace "vnadné blondýny", bez níž prý během posledních deseti let libyjský šéf neudělal ani krok, jen posílila spekulace o brzkém konci čtyřicetileté Kaddáfího diktatury.

Článek

Kolotnycká je jednou ze 100 000 lidí, kteří zemi opustili, a na Ukrajinu přiletěla z Libye speciálním letadlem, které státní aerolinie přistavily do Tripolisu ke spěšnému transferu ukrajinských občanů. V Libyi jich podle ukrajinských médií pracují tisíce - jen lékařů a zdravotních sester prý v severoafrické zemi působí na 500. Až do neděle k nim patřila i Kolotnycká, která v roce 2001 přicestovala do Libye za výdělkem.

Kolotnycká, která je o čtyři roky mladší než Kaddáfího diktatura, vystudovala zdravotní školu v Kazachstánu, kam z Ukrajiny odjela ještě jako mladé děvče po havárii jaderné elektrárny v Černobylu. V Kazachstánu se vdala, ale pak ovdověla a kvůli finančním potížím se začala ucházet o práci v zahraničí. Má dceru Taťjanu, které je dnes 20 let a žije v Brovarech v obstarožním paneláku s prarodiči.

Podle amerických diplomatických depeší, které loni zveřejnil server WikiLeaks, měl Kaddáfí vždy mimořádnou slabost pro ženské služebnictvo. V týmu osmi ošetřovatelek, který měl k dispozici, byly čtyři Ukrajinky; žádná z nich ale neměla tak výsadní postavení jako Kolotnycká. Pověsti o intimním vztahu vůdce libyjské revoluce a ukrajinské ošetřovatelky ale sama Kolotnycká rozhořčeně odmítá. Kaddáfí je prý hypochondr k pohledání a péče o jeho zdraví tým ošetřovatelek plně vytížila.

Reklama

Výběr článků

Načítám