Hlavní obsah

Judista před lety prchl z Íránu. Po stříbru z Tokia poděkoval Izraeli v hebrejštině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Sajíd Mollají patří v posledních letech k nejlepším judistům světa, v úterý navíc na olympijských hrách v Tokiu vybojoval stříbrnou medaili ve váze do 81 kilogramů. Mongolský judista snad ještě více zaujal po finálovém zápase. Jako rodilý Íránec totiž poděkoval v hebrejštině za podporu Izraeli, který pojí s Íránem, především co se sportovních klání týče, dlouholetá vzájemná nenávist.

Foto: Profimedia.cz

Judista Sajíd Mollají přebírá v Tokiu stříbrnou medaili.

Článek

„Děkuji Izraeli za energii. Tato medaile patří zároveň všem Izraelcům. Doufám, že mají radost,“ uvedl pro izraelský sportovní kanál a v hebrejštině následně dodal: „Toda (děkuji).“

Pro Mollajího, který opustil rodný Írán v roce 2019, se jednalo o první olympijskou medaili.

Írán opustil poté, co mu tamní reprezentační trenéři nařídili prohrát v semifinále mistrovství světa téhož roku (shodou okolností právě v Tokiu), aby se vyhnul finálovému souboji s Izraelcem Sagim Mukim. Mollají se následně přesunul do Německa, kde získal mongolské občanství.

Rasisticky si utahoval z Korejců, musel skončit v televizi

Evropa

Právě z Izraele se zápasníkovi následně dostalo hodně podpory. Po jeho úterním úspěchu mu mimo jiné poděkoval právě jeho kamarád Muki, který vypadl v osmifinále.

„Jsem za něj strašně šťastný. Vím, čím si prošel a jak moc chtěl uspět. Je mým velmi blízkým přítelem. Zaslouží si úspěch, jeho cesta je neuvěřitelně inspirující,“ řekl Muki izraelským reportérům.

Oba judisté se stali blízkými právě v roce 2019, kdy vyplavala na povrch aféra s úmyslnou porážkou. Mollají se letos v únoru dokonce zúčastnil soutěže v izraelském Tel Avivu. „Vřele mě tu přivítali. Nikdy na to nezapomenu,“ uvedl po turnaji.

Porušení olympijské charty

Na hrách v Tokiu přitom dva judisté nenastoupili na tatami k souboji s jiným Izraelcem Toharem Butbulem. Súdánec Muhamed Abdalrasúl důvod neudal, Alžířan Fethi Nourine odmítl k utkání nastoupit, neboť podporuje Palestinu.

„Mezinárodní olympijský výbor (MOV) je znepokojen a tyto situace pečlivě monitoruje. Pokud se potvrdí zjevné porušení olympijské charty, podnikne MOV všechna nezbytná opatření,“ potvrdil šéf solidarity MOV James Macleod.

Norský triatlonista svým závodním oděvem v Tokiu vyvolal pozdvižení

Koktejl

Na olympijských hrách v Tokiu ale došlo také k opačnému momentu. Po basketbalovém utkání Česka s Íránem si izraelský trenér české reprezentace Ronen Ginzburg a jeho protějšek Megran Šahintáb potřásli rukama, a dokonce prohodili pár slov.

„Myslím, že jsme vyslali nahoru jasný vzkaz,“ říkal po utkání kouč českých basketbalistů, který už vlastní i české občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám