Hlavní obsah

Jsme připraveni mobilizovat jaderné odstrašující prostředky, vyhrožuje Kim Čong-un

Severní Korea je připravena mobilizovat své jaderné odstrašující prostředky a čelit jakémukoli vojenskému střetu s USA. Prohlásil to vůdce Kim Čong-un. Současně kritizoval nového jihokorejského prezidenta a varoval Soul, že se blíží k hranici války.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Naše ozbrojené síly jsou důkladně připraveny reagovat na jakoukoli krizi. Jsme připraveni rychle mobilizovat svou absolutní sílu ke svému poslání,“ řekl Kim Čong-un.

Vyjádřil se tak při projevu k příležitosti 69. výročí dohody o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950 až 1953.

Projev přednesl poté, co jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin v polovině června uvedl, že KLDR dokončila přípravy jaderné zkoušky a čeká pouze na politické rozhodnutí.

USA, Jižní Korea a Japonsko slibují v případě provedení testu „rychlou odpověď“, včetně mezinárodních sankcí.

Kim v projevu uvedl, že Washington pokračuje v „nebezpečných, nezákonných, nepřátelských akcích“ s Jižní Koreou. Spojené státy se podle něj také snaží ospravedlnit své chování „démonizací“ země.

„Znovu dávám jasně najevo, že Severní Korea je plně připravena na jakoukoli vojenskou konfrontaci se Spojenými státy,“ řekl Kim.

Jižní Korea oživuje plán pro případ útoku ze severu. Součástí je i zabití Kima

Zahraniční

Severní Korea dlouhodobě obviňuje Spojené státy z dvojích standardů v oblasti vojenských aktivit a z provádění nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu.

To podle Kima brání obnovení rozhovorů zaměřených na likvidaci jaderného a raketového programu země výměnou za zmírnění sankcí.

Kim také odsoudil jihokorejskou administrativu prezidenta Jun Sok-jola a prohlásil, že jakýkoli pokus o preventivní zneškodnění Severní Koreje se setká s tvrdou odpovědí a „vyhlazením“.

„Odporná konfrontační politika“ Jižní Koreje vůči KLDR a „žabomyší, zrádné činy“ posouvají podle Kima situaci na pokraj války.

Severní Korea dokončila přípravy na jaderný test

Zahraniční

Severní Korea letos uskutečnila téměř 20 raketových testů. Raketové i jaderné testy KLDR zakazují rezoluce OSN.

Na konci května USA v Radě bezpečnosti OSN navrhly zpřísněné sankce proti Pchjongjangu, návrh ale vetovaly Rusko a Čína. Poslední jaderný test udělala KLDR v roce 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám