Hlavní obsah

Jižní Súdán obvinil Chartúm, že chystá převrat a genocidu

Chartúm

Vedoucí představitelé jižního Súdánu v sobotu přerušili dialog se súdánskou vládou v Chartúmu. Obviňují ji, že chce svrhnout poloautonomní vládu jižního Súdánu, který má v červenci získat nezávislost. Informovala o tom agentura AFP. V neděli Jižní Súdán ještě přitvrdil, když uvedl, že Chartúm chystá též genocidu.

Článek

"Máme podrobnosti o spiknutí, nad nímž drží ochrannou ruku prezident (Umar Hasan Ahmad) Bašír a jehož cílem je svrhnout režim v jižním Súdánu," řekl na tiskové konferenci v Chartúmu generální tajemník Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí (SPLM) Amum Pagan.

"Plán, který má za cíl vyvolat velkou nestabilitu na jihu, má být realizován za pomoci tajných služeb v armádě a prezidentových bezpečnostních poradců," řekl. Proto byl dialog s Chartúmem přerušen, dodal.

Uvedl, že SPLM má jména spiklenců a požádalo OSN, aby vyšetřila "zločiny proti lidskosti, které v posledních dnech ve státech Džonglaj a Horní Nil spáchali povstalci údajně podporovaní Chartúmem.

Zastaví zásobování ropou

Amum dodal, že Súdánská lidová osvobozenecká armáda (SPLA) chce v reakci na to zastavit zásobování severu ropou. Asi 80 procent súdánské produkce ropy (asi 475 000 barelů denně) se těží na jihu.

Jednání o rozdělení příjmů z ropy je jednou z otázek, kterou se představitelé jižního Súdánu a Chartúmu snaží vyřešit do července, kdy se má jih země stát nezávislým.

Při lednovém referendu o sebeurčení tohoto regionu se drtivá většina jihosúdánských voličů vyslovila pro nezávislost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám