Hlavní obsah

Jižní Koreu postihly stoleté deště, obětí je přes padesát

ČTK, aš, Yonhap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jižní Koreu postihly nejsilnější deště za sto let. Ve středu v Soulu napršelo dalších 301 milimetrů, celkem v něm od úterý spadlo 530 milimetrů srážek na metr čtvereční. Sever země čelí masivním záplavám a sesuvům půdy, které si dost vyžádaly 53 obětí. Dalších 14 lidí je nezvěstných, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Počet obětí záplav v Jižní Koreji stoupl na 53Video: Reuters

 
Článek

Na jihu Soulu byly pod bahnem pohřbeny desítky domů, když se valilo bláto a voda z hory Umjon. Jen tato tragédie si vyžádala 15 lidských životů.

Už v úterý zahynulo nejméně 13 lidí v penziónu v Čchunčchonu východně od metropole, kde se také utrhl po prudkých deštích svah. [celá zpráva]

Foto: Truth Leem, Reuters

Jihokorejští vojáci zasahují v Soulu v obalsti sesuvu půdy .

Nejsilnější deště, které země zažila za více než 100 let, připravily podle agentury AP téměř 5000 lidí o střechu nad hlavou, zaplavily na 1400 budova a přerušily dodávky elektřiny do více než 125 000 domácností. Škody se odhadují na stamilióny dolarů.

Práci tisícům záchranářů a vojáků komplikují nášlapné miny. Voda je odplavila ze skladu, kam byly uloženy po vyzvednutí ze země mezi lety 1999 a 2006. Jde o miny z dob korejské války. Většinu se jich podařilo zajistit, ale po deseti se pátrá. Sklad se zřítil pod tlakem sesunuté půdy a voda pak odnesla munici i miny.

Foto: Truth Leem, Reuters

Jihokorejští vojáci zasahují v Soulu u domu, který poškodil sesuv půdy.

„Šance, že se miny podaří spatřit, je malá,“ uvedl představitel armády a dodal, že vojsko je připraveno na všechny eventuality. Podle armády nepředstavují miny velké nebezpečí, protože jsou v dřevěných bednách a byly z nich odšroubovány roznětky.

Více vody v Soulu napršelo jen v roce 1907. Srážky jsou nicméně patnáctkrát větší, než je v tuto dobu obvyklé.

Reklama

Výběr článků

Načítám