Hlavní obsah

Jihoafrická policie zabila tříletého chlapce

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Násilí je jedním z největších problémů Jihoafrické republiky. Dopuštění se ho však nejen zločinci, ale i strážci zákona. Zabíjení nevinných odsoudila nezávislá komise poté, co policista zastřelil tříletého chlapce Atleganga Aphanenho.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Jihoafrická policie na hlídce

Článek

Policista, který střílel, se hájil, že si spletl trubku, kterou dítě drželo, se střelnou zbraní. Chlapec jel v autě, které podle policie řídily podezřelé živly. Další vyšetřování ale prokázalo, že v autě nebyla nejen žádná střelná zbraň, ale ani zmiňovaná trubka, uvedl Moses Dlamini z Nezávislého direktorátu pro stížnosti.

Matka Mapule Aphaneová si stěžovala, že policista nad svým činem nevyjádřil ani lítost. "Když jsem dorazila na místo, nemohla jsem věřit svým očím. Byl zaujat lízáním lízátka. Přistoupila jsem k němu a zeptala se ho, proč zabil mého syna. On se na mě podíval, jako bych se zbláznila," vypověděla zdrcená matka.

Konstábl je nyní ve vazbě a čelí obvinění z vraždy.

Prezident Jacob Zuma sdělil, že to policie má těžké vzhledem k vysoké zločinnosti v zemi, ale že by její příslušníci neměli být šťastní, kdykoli mohou stisknout spoušť.

Reklama

Výběr článků

Načítám