Hlavní obsah

Jednání o vydání Krejčíře odročili v JAR na srpen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria/Johannesburg

Jihoafrický soud v pondělí odročil jednání o vydání českého podnikatele Radovana Krejčíře do České republiky na 5. srpna. Krejčíř byl stání osobně přítomen, sdělila Nicol Adamcová z českého velvyslanectví v Pretorii.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

"Soud byl odročen na 5. srpna, kdy soudce rozhodne, zda lze pokračovat v extradičním řízení (jak požaduje státní žaloba), či zda je nutno vyčkat rozhodnutí ohledně žádosti pana Krejčíře o udělení azylu v Jihoafrické republice (jak požaduje obhajoba)," uvedla zástupkyně velvyslankyně Adamcová k pondělnímu krátkému veřejnému přelíčení u soudu ve městě Kempton Park nedaleko Johannesburgu.

Krejčíř byl loni na podzim v Česku nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Do Jihoafrické republiky přiletěl na falešný pas ze Seychel poté, co české policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce.

Jihoafrický soud řešil žádost o jeho vydání již několikrát, naposledy letos v únoru, kdy odročil jednání na toto pondělí kvůli chybějícím dokumentům.

V roce 2008 soud Krejčířovo vydání zamítl s odůvodněním, že některé činy, za něž měl být vydán, nejsou v Jihoafrické republice trestné. Verdikt ale nebyl pravomocný a soud vyšší instance pak poslal případ zpět k nižšímu soudu.

Krejčíř chce v Jihoafrické republice zůstat a požádal tam o politický azyl. Úřady mu jej však odmítly udělit, proti čemuž se odvolal.

V Jihoafrické republice Krejčíř v minulých letech čelil několika obviněním kvůli údajnému pojistnému podvodu a účasti na ozbrojené loupeži. Úřady ale nakonec obvinění v obou případech stáhly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám