Hlavní obsah

Japonsko se omluvilo, že před tajfunem století neevakuovalo ostrůvek Ošima

Tokio

Záchranáři na japonském ostrůvku Ošima u Tokia pokračují v pátrání po možných přeživších po tajfunu, který se ve středu přehnal přes tokijskou aglomeraci. Živel, označovaný jako bouře desetiletí, si v Japonsku vyžádal nejméně 19 obětí a dalších 39 lidí z ostrova Ošima se stále pohřešuje. Guvernér ostrova se ve čtvrtek omluvil, že podcenil nebezpečí a nenařídil před tajfunem evakuaci obyvatel.

Foto: ČTK/AP

Tokijští policisté pátrají po obětech na ostrůvku Ošima.

Článek

Na ostrůvku Ošima, který leží jižně od Tokia a je s japonskou metropolí spojen trajektovou dopravou, bylo nasazeno více než 1000 záchranářů. Ti od středy prohledávají nánosy bahna, zřícené domy a další trosky. Mluvčí záchranářů Jošinori Sano uvedl, že stále věří v objevení přeživších.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Žena, která přežila řádění tajfunu na ostrůvku Ošima uprostřed trosek

Starosta ostrova Masafumi Kawašima se ve čtvrtek omluvil za to, že úřady situaci podcenily. Opakovaně sice varovaly před rozvodněním řek, ale evakuaci nenařídily.

„Chtěl bych se omluvit, protože některé lidské životy bylo možné zachránit, kdyby město doporučilo či nařídilo evakuaci,” řekl podle BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři pátrají po obětech na japonském ostrůvku OšimaVideo: Reuters

Doporučení k evakuaci úřady prý nevydaly, protože se obávaly, že „uprostřed mohutných dešťů a za tmy by evakuace mohla vést k neštěstí”. „Nyní se ale domnívám, že to bylo naivní,” dodal.

Kvůli tajfunu, který doprovázel silný déšť a prudké poryvy větru, byly ve středu v Tokiu uzavřeny tisíce škol a zrušeno přes 500 letů. Nefungovala řada vlakových spojů a některé linky metra.[celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Žena u poškozeného domu na ostrůvku Ošima

Další únik radioaktivity ve Fukušimě

Tajfun přinesl vydatné srážky také do oblasti, kde se nachází jaderná elektrárna Fukušima, která byla poškozena při zemětřesení a tsunami v roce 2011.

Provozovatelé elektrárny dnes uvedli, že odhalili zvýšenou hladinu radiace v odvodňovacím příkopu, který vede do moře. Déšť prý do něj spláchl kontaminovanou půdu. V místě měření 150 metrů od oceánu byla hodnota radiace ve středu 70krát vyšší než předchozí den.

Radioaktivní voda prý přetekla také z jednoho ze zásobníků na skladování odčerpané podzemní vody, podle tamní televize NHK ale zatím není jasné, zda i tento incident souvisel s tajfunem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám